Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Koncern RWE chce údajne vystúpiť z konzorcia Nabucco

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeho podiel možno kúpi OMV. Predaj by mohl byť realizovaný do konca roka.

Viedeň/Mníchov 2. decembra (TASR) - Nemecký energetický koncern RWE chce vystúpiť z konzorcia pre výstavbu plynovodu Nabucco. Možným kupcom podielu RWE vo výške 16,67 % je rakúska spoločnosť OMV, informoval nemecký týždenník Focus s odvolaním sa na zdroje z odvetvia. Predaj podielu by sa vraj mohol zrealizovať ešte do konca roka. Koncern RWE sa k uvedeným informáciám odmietol vyjadriť.

Okrem OMV majú v konzorciu Nabucco, ktoré má centrálu vo Viedni, podiel nemecký RWE, FGSZ - dcérska spoločnosť maďarského MOLu, turecký Botas, bulharský Energy Holding a rumunský Transgaz. Každá z firiem vlastní 16,67 %.

Podľa pôvodných plánov mal plynovod Nabucco viesť od gruzínsko-tureckej hranice cez Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakúska a dopravovať plyn z kaspického regiónu do Európy. Konzorcium sa teraz sústredí na kratší variant plynovodu Nabucco West, ktorý má viesť od bulharsko-tureckej hranice do Rakúska. Nabucco West sa má napojiť na turecký plynovod Tanap, ktorý sa postaví namiesto pôvodnej trasy Nabucca.

Informovala o tom agentúra APA.