Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Koncern Volkswagen pre emisný škandál zníži odmeny za rok 2015

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predstavenstvo Volkswagenu už vyhlásilo, že uvažuje o tom, že sa vzdá bonusov.

Berlín/Wolfsburg 21. decembra (TASR) - Šéf Volkswagenu (VW) Matthias Müller sa z dôvodu emisného škandálu vyslovil za obmedzenie bonusov vrcholných manažérov v rámci celého koncernu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ide o odmeny za rok 2015. Je jasné, že si musíme utiahnuť opasky na všetkých úrovniach - od šéfov po tarifných zamestnancov. Aj v tomto prípade musí ísť vedenie spoločnosti príkladom," povedal Müller v rozhovore pre týždenník WirtschaftsWoche. To platí aj pre dcérske automobilky koncernu Audi a Porsche, ktoré generujú väčšinu jeho zisku. "Sme jedna rodina, a to platí pre dobré aj zlé časy." Müller nešpecifikoval, akej veľkej odmeny sa chystá vzdať on.

Predstavenstvo VW už vyhlásilo, že uvažuje o tom, že sa vzdá bonusov. Odmeny sa v rámci VW vypočítavajú na základe hospodárskych výsledkov koncernu. Vzhľadom na vysoké náklady spojené so škandálom okolo manipulácie s emisiami môže zisk koncernu za rok 2015 výrazne klesnúť.

Aj približne 120.000 zamestnancov pracujúcich podľa kolektívnej zmluvy sa zrejme bude musieť pre emisný škandál vzdať svojich odmien. To už ohlásil šéf podnikovej rady VW Bernd Osterloh.