Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Koncoročné odmeny boli na Slovensku štedré, prečítajte si kde a aké

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Okrem IT firiem odmeny najčastejšie vyplácali aj firmy z finančného a energetického sektora.

Bratislava 16. januára (TASR) - Firmy boli k svojim zamestnancom v decembri štedrejšie ako predvlani. Na konci roka 2015 vyplácalo na Slovensku totiž viac firiem koncoročné odmeny ako v roku 2014. Polepšili si však najmä ľudia pracujúci vo veľkých nadnárodných spoločnostiach. Vyplýva to z údajov personálnych agentúr.

"Ekonomika rastie, podniky majú vyššie zisky, a preto vyššie percento firiem plní svoje ciele a môžu si preto dovoliť štedrejší prístup k odmeňovaniu zamestnancov,"
skonštatoval manažér marketingu a náboru v spoločnosti Manpower Jiří Halbrštát. Podľa jeho slov sa však vyššie odmeny týkajú najmä tých, ktorí pracujú vo veľkých medzinárodných firmách, a to najmä v automobilovom, elektrotechnickom, či IT priemysle a v službách pre podniky. V týchto firmách sa podľa Manpoweru vyplácalo až o 15 % viac odmien, než v predošlom roku.

Viac firiem vyplácalo odmeny aj podľa personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Group. "Koncoročné odmeny vyplácalo 34 % firiem, čo je o približne 5 % viac než rok predtým. Predovšetkým to boli veľké nadnárodné spoločnosti," potvrdil manažér spoločnosti Branislav Jančuška.

Na výšku odmien bol zameraný aj anonymný prieskum medzi klientmi McRoy Group. Ukázalo sa, že priemerná výška vyplatenej koncoročnej odmeny sa odvíjala od mzdy zamestnanca, najčastejšie sa pohybovala v intervale 50 % až 80 % z priemerného mesačného zárobku zamestnanca. V priemere to bolo okolo 850 eur, čo je podľa McRoy Group o vyše 10 eur viac ako rok predtým.

Okrem IT firiem pritom odmeny najčastejšie vyplácali aj firmy z finančného a energetického sektora. Naopak, nižšie odmeny boli podľa Jančušku v spoločnostiach pôsobiacich "v menej sofistikovaných odvetviach". "Najnižšie sú v agrosektore či stavebníctve, kde s nimi môže počítať aj najmenej zamestnancov," podotkol Jančuška.

Z regionálneho hľadiska boli na tom najlepšie ľudia pracujúci v Bratislavskom a Košickom kraji. Naopak, najhoršie na tom boli zamestnanci v Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

Ako ďalej podotkli personalisti, pre firmy sú za veľmi konzervatívny benefit považované trináste platy. Hoci sú stále využívané, podľa Halbrštáta sú na ústupe. "Firmy pod tlakom rastu efektivity zavádzajú sofistikovanejšie formy odmeňovania, ktoré sú naviazané na osobný výkon, plnenie cieľov a ziskovosti firmy," ozrejmil Halbrštát s tým, že pokiaľ sa darí plniť zamestnancovi individuálne ciele, môže byť odmenený v maximálnej výške. "Vyplácanie trinásteho platu alebo bezpodmienečných odmien je na ústupe. Využíva ich asi pätina zamestnávateľov," dodal Halbrštát.