Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Konferencia exekútorov žiada zaviesť náhodné prideľovanie spisov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR podľa hovorkyne rezortu Alexandry Donevovej presadilo množstvo opatrení zameraných na zvýšenie zodpovednosti súdnych exekútorov, ako aj ochrany spotrebiteľa.

Bratislava/Tále 12. februára (TASR) - Konferencia exekútorov na svojom rokovaní, ktoré sa uskutočnilo 11. - 12. februára 2015, v záverečnom vyhlásení opätovne vyzvala vládu a parlament, aby zvážili nesporné pozitíva zavedenia náhodného elektronického prideľovania exekučných spisov na krajovom princípe.

"Odstránením zbytočných nákladov, vyplývajúcich z dnešného celoslovenského pôsobenia súdnych exekútorov, sa exekučné konanie výrazne zlacní. Náhodné prideľovanie exekúcií je zároveň výrazným protikorupčným opatrením, ktoré sa už v iných zložkách justície jednoznačne osvedčilo," povedal prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller.

Komora zároveň požiadala ministerstvo spravodlivosti, aby urýchlene pristúpilo k zmenám viacerých mechanizmov, ktoré upravujú pôsobenie súdnych exekútorov. Ide najmä o oslobodenie nákladov na exekúciu spod dane z pridanej hodnoty a zavedenie pevných paušálov na hotové výdavky.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR podľa hovorkyne rezortu Alexandry Donevovej presadilo množstvo opatrení zameraných na zvýšenie zodpovednosti súdnych exekútorov, ako aj ochrany spotrebiteľa. "Takisto budeme pokračovať v opatreniach zameraných na celkové zvýšenie vymožiteľnosti práva, a to aj v kontexte komplexnej rekodifikácie procesného práva," reagovala hovorkyňa.

Konferencia ako najvyšší orgán SKE zvolila aj 11 nových členov disciplinárnej komisie. "Právomoci komory v disciplinárnej oblasti sú pre nás veľmi dôležité. Čistota vlastných radov je pre nás základným predpokladom transparentného a spravodlivého pôsobenia súdnych exekútorov. Odmietame falošnú stavovskú solidaritu, ktorá má kryť zlyhanie jednotlivcov," povedal Paller.

Z členov disciplinárnej komisie vzniknú trojčlenné disciplinárne senáty, ktoré musia posúdiť aj 20 prípadov z minulého roka. Činnosť senátov bola totiž doteraz paralyzovaná nevhodnou legislatívnou úpravou z takzvanej statusovej novely Exekučného poriadku z 1. novembra 2013. "Sme radi, že na základe našich podnetov došlo vlani k zmene zákona a disciplinárne kompetencie boli vrátené do rúk komory," dodal Paller.

Nová právna úprava zároveň zverila rozhodovanie o odvolaniach voči verdiktom disciplinárnych senátov do rúk príslušných súdov. "Disciplinárne konanie sa tak zrýchli a zlacní. Doteraz je napríklad nevybavených 53 odvolacích konaní ešte od roku 2005, pretože ministri spravodlivosti nevymenúvali odvolaciu komisiu. Sami sa pritom odvolali v 50 z 53 prípadov," poznamenal prezident SKE.

SKE je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti a poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom.