Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Financovanie penziónov pre dôchodcov od roku 2012 stúplo 2,5-krát

Jozef Burian, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pokiaľ v roku 2012 predstavovali výdavky ministerstva 38 miliónov eur, v roku 2016 je požiadavka na 92 miliónov eur.

Žilina 11. februára (TASR) – Financovanie penziónov pre dôchodcov Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR sa od roku 2012 zvýšilo približne 2,5-krát. Pokiaľ v roku 2012 predstavovali výdavky ministerstva 38 miliónov eur, v roku 2016 je požiadavka na 92 miliónov eur. Pri príležitosti medzinárodnej konferencie Sociálne služby ako verejný záujem 2016 to dnes na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) povedal štátny tajomník MPSVaR Jozef Burian.

"Sčasti to súvisí aj s demografickou krivkou na Slovensku. Ale hlavne toto je výzva na zefektívnenie celého systému, aby sme hľadali rezervy. Čo je kľúčom aj zmyslom celej zmeny, ktorá by mala byť na budúci rok platná. A to zmeny, čo sa týka financovania sociálnych služieb, ale pre konkrétnych ľudí, ktorí sú v zariadeniach," uviedol Burian.

Medzinárodnú konferenciu po tretíkrát organizuje Zväz poskytovateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike v spolupráci so ŽSK. "Cieľom konferencie je zachytiť a deklarovať progresívne trendy rozvoja sociálnych služieb, ochranu ľudských práv prijímateľov sociálnych služieb a s legislatívnymi požiadavkami tieto informácie prepojiť s príkladmi z praxe, ktoré priamo súvisia s poskytovaním sociálnych služieb pre verejnosť," podotkla predsedníčka Zväzu poskytovateľov sociálnych služieb v SR Adriana Adamicová.

Popri slovenských prednášajúcich prezentovali svoje príspevky aj odborníci z praxe z Českej a Poľskej republiky. "Aktívne komunikujeme aj s našimi zahraničnými kolegami. Vždy je prínosom, ak môžu svoje skúsenosti a poznatky predstaviť aj u nás a otvoriť tým významnú medzinárodnú diskusiu," dodala Adamicová.

Riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Marta Pauková pripomenula, že ŽSK je najväčším poskytovateľom sociálnych služieb a v rámci svojich kompetencií i zriaďovateľom 26 zariadení sociálnych služieb. "ŽSK vynakladá na sociálne služby viac ako 32 miliónov eur, pričom v nich zamestnávame viac ako 2100 ľudí. Poskytujeme sociálnu starostlivosť pre vyše 3400 klientov a staráme sa aj o tých, o ktorých sa nemá kto postarať a ktorí nemajú základné sociálne a pracovné návyky. Na dnešnej konferencii sa zúčastnili viacerí zástupcovia z našich domovov sociálnych služieb a zariadení pre seniorov, ktorí sú členmi Zväzu poskytovateľov sociálnych služieb v SR. Pre ŽSK je poskytovanie sociálnych služieb jednou z hlavných priorít a do budúcnosti budeme ďalej pracovať na rozvoji a zvyšovaní kvality v tejto oblasti," zdôraznila Pauková.