Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Koniec výroby A380 sa dotkne aj závodu v pražských Letňanoch

Na snímke letová ukážka najväčšieho dopravného lietadla sveta Airbus A380 počas Medzinárodných leteckých dní. Foto: TASR/Branislav Račko

Ako uviedol server e15.cz, letňanský závod francúzskeho koncernu Airbus je momentálne jediným výrobcom dverí hornej paluby A380 na svete.

Praha 25. marca (TASR) - Ohlásené ukončenie produkcie lietadla A380 sa dotkne aj závodu v Česku. Firma Latecoere Czech Republic totiž pre najväčšie dopravné lietadlo na svete vyrába niekoľko komponentov. Strata prestížnej zákazky by ale firmu nemala výraznejšie poznačiť. V najbližších mesiacoch totiž zvýši výrobu pre iné stroje.

Ako uviedol server e15.cz, letňanský závod francúzskeho koncernu Airbus je momentálne jediným výrobcom dverí hornej paluby A380 na svete. V súčasnosti ich pre klesajúce tempo výroby lietadla odosiela každý mesiac do francúzskeho Toulouse, kde sa realizuje finálna montáž A380, iba šesť. Okrem dverí firma dodáva aj skrine pre palubnú elektroniku A380. Obidva výrobné programy sa ukončia v závere roka 2020, teda o rok skôr, než Toulouse opustí posledné nové lietadlo.

"Zastavenie výroby A380 nemá na Latecoere CZ podstatný vplyv. Navyše, samotná skupina Latecoere rokuje s Airbusom o nájdení kompromisu a o možnej kompenzácii programu," povedal pre E15 riaditeľ Latecoere CZ Patrick Bernard.

Podľa Bernarda v súčasnosti komponenty pre A380 vyrába do 10 zamestnancov z celkových viac než 800. O svoje miesto sa obávať nemusia. Firma musí ešte nejaký čas zachovať výrobnú kapacitu kvôli prípadnému servisu a potom budú pracovníci preradení na iné programy, ktoré v Letňanoch bežia.