Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Konkurencieschopnosť a podnikateľské prostredie v NSK

Viera Juricová-Melušová, vedúca odd. stratégie a programov regionálneho rozvoja NSK Foto: Viera Juricová-Melušová

Z pozície Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa snažíme o posilňovanie konkurencieschopnosti a príťažlivosti regiónu.

Nitra 27. septembra (OTS) - V centre pozornosti je aj zamestnanosť prostredníctvom skvalitnenia investícií do ľudského kapitálu. Úlohou samosprávy je tiež príprava a vytváranie podmienok pre podnikanie a podpora podnikateľov prostredníctvom tvorby strategických opatrení v oblasti rozvoja hospodárstva v Nitrianskom kraji.

Pre zlepšenie podnikateľského prostredia a nastavenia rozvoja budovania inovačnej kapacity v NSK s potrebou systémového prístupu oddelenie stratégie a programov regionálneho rozvoja Úradu NSK zabezpečilo a koordinovalo vypracovanie „Regionálnej inovačnej stratégie Nitrianskeho samosprávneho kraja na roky 2014-2020“, ktorú Zastupiteľstvo NSK schválilo uznesením 25. augusta 2014. V súlade s cieľmi stratégie kraj v roku 2015 zabezpečil vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti vytvorenia efektívnych sietí na podporu malých a stredných podnikov /MSP/ so zameraním na poľnohospodárskych prvovýrobcov a spracovateľov v NSK. Cieľom dokumentu je vytvorenie efektívnych sietí na podporu malého a stredného podnikania prostredníctvom zabezpečenia implementácie hlavných opatrení Regionálnej inovačnej stratégie v Nitrianskom kraji, s využitím potenciálu NSK. Súčasťou dokumentu je vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti na vytvorenie poľnohospodárskeho klastra, združujúceho poľnohospodárskych prvovýrobcov a spracovateľov v NSK.

Najvýznamnejším impulzom na zvýšenie konkurencieschopnosti regiónu je príchod investície Jaguar Land Rover. NSK spolupracuje s touto spoločnosťou pri príprave budúcich zamestnancov aj rozšírením ponuky vzdelávacích odborov na stredných priemyselných školách zameraných na výučbu elektrotechnických odborov. Na „Centrum odborného vzdelávania a prípravy v oblasti CNC technológií“ v areáli nitrianskeho priemyselného parku je v rozpočte NSK na rok 2016 schválených približne 1 660 307 eur. Centrum bude slúžiť pre Jaguar Land Rover, ale jeho priestory plánuje využívať na vzdelávanie zamestnancov aj Nitriansky samosprávny kraj a mesto Nitra.

Všetky práce súvisiace s prípravou staveniska pre výstavbu závodu Jaguar Land Rover pokračujú podľa plánovaného harmonogramu. Výstavba nového terminálu pre železničnú dopravu je v závere verejného obstarávania, mala by sa začať v lete tohto roka. V spolupráci so záchrannými zložkami vznikne v areáli priemyselného parku stredisko integrovaných služieb.

V oblasti cestnej infraštruktúry pribudne obchvat Dražoviec, ktorý by mal byť hotový v roku 2018. Samotný investor plánuje začať s výstavbou závodu na prelome prvého a druhého polroka tohto roka. V prípade ukončenia prvej fázy a za priaznivých podmienok na trhu avizoval investor realizáciu druhej fázy, pre ktorú je tiež pripravené územie.

NSK eviduje zvýšenú aktivitu potenciálnych subdodávateľov spoločnosti Jaguar Land Rover etablovaných v priemyselných parkoch kraja, s ktorými spolupráca stredných odborných škôl už prebieha. Niektoré školy sú už zapojené do duálneho vzdelávania.

Konkurencieschopnosť regiónu zvýši aj novovybudované výskumné centrum AgroBio Tech na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Centrum sústredí poznatky z oblasti poľnohospodárskych a biotechnologických vied či potravinárskych technológií a pomôže ich prenosu do praxe.
Príďte a opýtajte sa nás, čo Vás zaujíma - dňa 29. septembra 2016, na Prvej regionálnej konferencii najvýznamnejších zamestnávateľov regiónu Nitra.
Viac info získate na sociálnych sieťach Facebook a LinkedIn, kde sa k nám určite pridajte!