Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Globálny index konkurencieschopnosti talentov: SR je na 27. mieste

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

GTCI porovnáva krajiny na základe kvality ich talentov v šiestich oblastiach. Hodnotí ich schopnosť vyprodukovať, prilákať a najmä udržať si nadaných ľudí pre uplatnenie na pracovnom trhu.

Bratislava 20. januára (TASR) - Slovensko podľa Globálneho indexu konkurencieschopnosti talentov (GTCI) dosahuje veľmi dobré výsledky v oblasti odbornej prípravy, no má nedostatky v schopnosti priťahovať odborných pracovníkov. GTCI porovnáva krajiny na základe kvality ich talentov v šiestich oblastiach. Hodnotí ich schopnosť vyprodukovať, prilákať a najmä udržať si nadaných ľudí pre uplatnenie na pracovnom trhu.

"Slovensko sa v konkurencii 109 krajín umiestnilo na 27. mieste a v oblasti odbornej prípravy dosiahlo lepší výsledok ako ostatné krajiny z jeho geografickej aj príjmovej konkurenčnej skupiny. Pre Slovensko sú to dobré správy, no zároveň má ešte pred sebou veľa práce v oblasti priťahovania a udržiavania talentov. Typ investícií, ktoré Slovensko najčastejšie získava, ako aj jeho vzdelávací systém môžu ovplyvniť budúcnosť krajiny z pohľadu globálnej konkurencieschopnosti jej talentov," hovorí Sergio Duarte, Country Manager Adecco Slovakia.

Podľa štúdie vo všeobecnosti Slovensko mierne zaostáva vo všetkých oblastiach – s výnimkou kategórie odbornej prípravy. Pre porovnanie, Česi sú v odbornej príprave globálnym lídrom a dobre si vedú aj v oblasti produkovania vlastných talentov. V porovnaní so Slovákmi majú kvalitnejšie formálne vzdelávanie, najmä v rozvoji odborných zručností.

V porovnaní s najlepšie hodnotenými krajinami má Slovensko nedostatky v oblastiach produkcie a priťahovania talentov. V dôsledku toho môže v budúcnosti čeliť problémom s udržaním si konkurencieschopnej pracovnej sily.

Aj keď je miera zahraničného podnikania a transferu technológií vysoká, Slovensko nedokáže pritiahnuť kvalifikovanú pracovnú silu a talenty prostredníctvom medzinárodnej migrácie. Môže pritiahnuť talentovaných mladých ľudí z celého sveta, iba ak zlepší svoju konkurencieschopnosť zvyšovaním kvality ponúkaných príležitostí. V prvom rade je to zdokonaľovanie vyššieho vzdelávania a univerzitného systému.

Tretie vydanie štúdie zverejnila Medzinárodná škola podnikania INSEAD v spolupráci s Inštitútom rozvoja ľudského kapitálu v Singapure a skupinou Adecco Group.

V prvej trojke sa umiestnili rovnaké krajiny ako v predchádzajúcom roku – Švajčiarsko, Singapur a Luxembursko. Rebríčku aj naďalej dominujú európske krajiny, v prvej 25-ke je ich až 16.

V súčasnosti je vo svete približne 200 miliónov nezamestnaných a 47 % existujúcich pracovných miest je ohrozených v dôsledku rastu automatizácie. Výrazným problémom je aj starnutie populácie. Sú to práve talenty, nie obchod, ani kapitál, ktoré sú dnes považované za najsilnejší faktor pre transformovanie ekonomiky.