Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Konkurz Trikoty Vrbové trval desať rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Mnohí Vrbovčania spomínajú na roky, kedy bola Trikota jedným z najúspešnejších podnikov v bývalom Československu.


Vrbové 19. marca (TASR) – V najlepších rokoch svojej existencie mával bývalý výrobca textilu Trikota vo svojich troch závodoch vo Vrbovom, Šali a Šaštíne Strážach dovedna tri tisícky zamestnancov. Podnik už zanikol, dlhé roky nevyrába a v časti jeho dielní sa etabloval nemecký výrobca matracov, pletenín a poťahov Bodet & Horst mattress ticking Verwaltungs, s. r. o., ktorý zamestnáva okolo 600 ľudí. Veľká administratívna budova Trikoty, prezývaná tiež biely dom, však zíva prázdnotou s nápisom na fasáde Na predaj.

Mnohí Vrbovčania spomínajú na roky, kedy bola Trikota jedným z najúspešnejších podnikov v bývalom Československu. V Trikote bola prvovýroba - spracovanie vlákien, tkanie, farbenie, potlač látok i druhovýroba, návrhárstvo i šitie bielizne a odevov na voľný čas. Existencia veľkého závodu mala priamy dosah na život mesta, vznikali predškolské i školské zariadenia, učňovské stredisko, stavali sa byty i infraštruktúra pre zamestnancov. Odevný priemysel prišiel do Vrbového už v roku 1941 v podobe Bosákových textilných závodov. Po znárodnení bola výroba pričlenená k Slovenke v Turčianskom Martine. Neskôr vznikla samostatná značka Trikota Vrbové a začala sa jej 40-ročná slávna éra.

Jej ťah na bránu prekazil útlm textilného priemyslu a pletiarskej konfekcie na Slovensku po roku 1989, kedy sa rozpadávali aj východné trhy, ktoré boli pre podnik významné. Situácia sa nevyvíjala priaznivo a dospela v roku 1998 do štádia, kedy Valné zhromaždenie Trikota Vrbové, a. s., rozhodlo dať podnik do konkurzu. „Ten trval desať rokov,“ povedal pre TASR posledný riaditeľ a likvidátor Peter Adamec. Konkurznému správcovi sa však podarilo speňažiť majetok a nakoľko ešte pokračovali asi rok aj vo výrobe, vyplatili postupne všetkým zamestnancom omeškané mzdy i odstupné.

Do predaja išla aj výroba v Šali a v Šaštíne sa vrátil majetok v reštitúcii. V roku 1999 dcérska spoločnosť Technopolu International, a. s., – Technopol Trikota odkúpila časť majetku Trikoty s rozhodnutím pokračovať v prvovýrobe, darilo sa jej to asi s 300 ľuďmi až do roku 2005. Podľa slov Adamca skončila pre zlé dodávateľsko-odberateľské vzťahy a pre neplatičov. Bodet & Horst nastúpili v roku 2006, dostali od štátu dotáciu a postupne sa rozširujú. V areáli podľa slov Ľubomíra Bosáka z Mestského úradu vo Vrbovom existovali chvíľami aj iní menší výrobcovia, tí však postupne odchádzali či zanikli.