Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Konsolidáciu máme za sebou, na rad prichádza podpora rastu, tvrdí Fico

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Dôležité bude tiež urýchliť čerpanie eurofondov, ktoré v súčasnosti podľa Fica nie je dobré ani zlé, ale priemerné.

Bratislava 3. februára (TASR) - Vláda vlani sústredila všetku pozornosť na ozdravovanie verejných financií a túto úlohu už má za sebou. V tomto roku preto prichádza na rad snaha o podporu hospodárskeho rastu, vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike premiér Robert Fico (Smer-SD). Práve cez podporu ekonomiky totiž môže dôjsť aj k rastu zamestnanosti na Slovensku.

"Teraz prichádza obdobie, kedy pripravujeme pod záštitou ministra hospodárstva sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu. Ale nebudeme ich prijímať dovtedy, kým sa na tom nedohodneme so všetkými sociálnymi partnermi," avizoval predseda vlády. Na pôde Rady pre solidaritu sa tak pokúsia nájsť riešenia, na ktorých budú participovať spoločne zamestnávatelia, odbory, vláda aj mestá a obce.

Dôležité bude tiež urýchliť čerpanie eurofondov, ktoré v súčasnosti podľa Fica nie je dobré ani zlé, ale priemerné. "Tento rok by Slovensko malo vyčerpať 1,5 miliardy eur, čo by výrazne pomohlo hospodárskemu rastu," zdôraznil. "Verím, že toto všetko prispeje k tomu, hoci to nemáme úplne v rukách, že druhá polovica roka 2013 bude lepšia," dodal.

Podľa predsedu opozičného KDH Jána Figeľa však vláda svojimi opatreniami, ako je zvyšovanie daní, odvodov či zmena Zákonníka práce, rastu slovenskej ekonomiky skôr škodí. "Slovensko potrebuje rozumnejšiu, lepšiu cestu," vytkol šéfovi exekutívy.

Dôležité je podľa neho podporovať inovácie, tvorivosť a malé a stredné podnikanie. "Keby sa nepriťažilo, ale naopak napomohlo malým a stredným podnikateľom tak, že by jedna malá firma mohla vďaka novým lepším opatreniam zamestnať jediného človeka navyše oproti súčasnému stavu, vyše 100.000 ľudí nájde prácu," vyčíslil. Vláda by sa preto podľa neho nemala zaoberať len veľkými investičnými "megaprojektami".