Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Konsolidačný balík vlády vraj môže utlmiť biznis s výhernými automatmi

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrhy na konkrétne zvyšovanie paušálnych odvodov, ktoré prevádzkovatelia platia štátu a obciam za podnikanie s výhernými prístrojmi, ešte Ministerstvo financií SR nepredstavilo.

Bratislava 20. júna (TASR) - Prevádzkovatelia tzv. kamenného stávkovania varujú pred prekročením únosnej miery odvodov zo stávkovania na výherných automatoch.

Mohlo by to totiž znamenať rozsiahly útlm tohto typu stávkovania v prospech iných druhov lotérií a stávkovania, ktoré nie sú tak efektívne kontrolovateľné.

"Už viackrát sme upozorňovali na fakt, že Slovensko má jedny z najvyšších odvodov zo stávkovania v celej Európe, pričom len za posledné dva roky sa sadzby zvyšovali dvakrát, z toho posledná novela minulej vlády ich zdvihla až o 20 %," upozornil majiteľ spoločnosti Slovmatic Igor Vicel.

Reagoval tak na zmeny týkajúce sa oblasti hazardných hier, ktoré v pondelok (18.6) predstavila vláda v rámci svojho konsolidačného balíčka. Podľa Vicela síce prevádzkovatelia kamenného stávkovania zvyšovanie odvodovej záťaže akceptujú, no ďalšie zvyšovanie odvodov z výherných zariadení a videohier je pre tento priemysel na hranici likvidačného opatrenia.

Návrhy na konkrétne zvyšovanie paušálnych odvodov, ktoré prevádzkovatelia platia štátu a obciam za podnikanie s výhernými prístrojmi, ešte Ministerstvo financií (MF) SR nepredstavilo. Podľa Vicela by však mali byť kroky rezortu financií konzultované s dotknutými subjektmi. "Veríme, že na rokovania týkajúce sa týchto pre nás zásadných opatrení budú prizvané aj príslušné prevádzkovateľské asociácie," dodal.