Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

KONŠTIAK: Nový zákon o odpadoch môže zvýšiť ceny pre spotrebiteľa

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Podľa údajov Eurostatu sa na Slovensku recykluje len asi 6 % komunálneho odpadu. SR vzala na seba záväzok voči EÚ, že do roku 2020 sa toto číslo zvýši až na 50 %.

Bratislava 30. júna (TASR) - Nový zákon o odpadoch už o niekoľko dní spôsobí výrazný nárast recyklačných poplatkov aj pre obchodníkov z dôvodu zmeny systému financovania triedeného zberu. To by sa mohlo prejaviť aj na zvýšení cien pre spotrebiteľa. Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Pavol Konštiak na margo tzv. rozšírenej zodpovednosti výrobcov účinnej v zákone od 1. júla 2016.

Podľa zákona o odpadoch sa podľa neho obchodníci stali tzv. výrobcami obalov, aj keď žiadne obaly nevyrábajú. Obchod sa stal miestom, kde sa sústreďuje množstvo výrobkov, za ktoré by si mali plniť zákonné povinnosti jednotliví dodávatelia a zároveň aj miestom, kde sa môže prejaviť výška recyklačných poplatkov v cene pre koncových spotrebiteľov. Obchod bude kontrolovať svojich dodávateľov, či si plnia povinnosti vyplývajúce im zo zákona a v prípade ich neplnenia práve obchodníci preberajú zodpovednosť za seba.

"Dôležité bude, aby si všetci dodávatelia pre obchod tiež plnili svoje povinnosti a aby existovala účinná kontrola systému zo strany štátnych orgánov. Inak bude aj nové, finančne náročnejšie záväzky znášať iba zopár poctivých firiem a úlohy tých, ktorí si povinnosti neplnia, budú opäť v rámci prenesenej zodpovednosti znášať obchodníci," zdôraznil Konštiak.

Zákon o odpadoch podľa prezidenta ZOCR jednoznačne prináša zvýšenie administratívy a rozšírenie zodpovednosti. "Zákon má samozrejme negatívny vplyv na podnikateľské prostredie. Na druhej strane životné prostredie je veľmi dôležité, lebo od neho závisí naše zdravie," dodal.

Zákon o odpadoch má podľa ZOCR ambíciu pozdvihnúť úroveň triedeného zberu na Slovensku, ktorá je dlhodobo nedostatočná. Podľa údajov Eurostatu sa na Slovensku recykluje len asi 6 % komunálneho odpadu. SR vzala na seba záväzok voči EÚ, že do roku 2020 sa toto číslo zvýši až na 50 %.