Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Kontaktné centrum v Prievidzi pre baníkov bude pokračovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Hlavným cieľom projektu je podpora aktívneho začlenenia osôb v krízovej situácii v regióne dotknutého energetickou transformáciou.

Prievidza 6. januára (TASR) - Baníci, zamestnanci elektrární a ďalší ľudia, ktorí v dôsledku útlmu ťažby uhlia na hornej Nitre prišli i svoje zamestnanie, budú mať naďalej možnosť odborného poradenstva v kontaktnom centre. Jeho prevádzku chce prievidzská samospráva zabezpečiť prostredníctvom nového projektu, na jeho financovanie žiada fondy Európskej únie.

"Kontaktné centrum je pokračovanie projektu Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra, ktorého aktivity sa skončili vlani v novembri," načrtol vedúci referátu pre projekt a investície mesta Ivan Benca.

Hlavným cieľom projektu je podpora aktívneho začlenenia osôb v krízovej situácii v regióne dotknutého energetickou transformáciou. "Projektom chceme zmierniť dosahy ukončenia banskej činnosti v regióne hornej Nitry a činností spojených s ukončovaním ťažby na obyvateľov," priblížila radnica.

Cieľovou skupinou tak podľa nej budú predovšetkým zamestnanci a ich rodinní príslušníci dotknutí prepúšťaním, ale aj všetky osoby dotknuté energetickou transformáciou.

Samospráva na projekt žiada mimorozpočtové zdroje. "Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnilo výzvu, v rámci ktorej sa môžu samosprávy z Prievidze, Handlovej a Novák uchádzať o finančné prostriedky na to, aby sa tieto centrá znovu obnovili," priblížil ďalej Benca.

Zamestnanci centier budú podľa neho pomáhať nielen skupine prepustených baníkov a ich rodinným príslušníkom, ale v podstate každému, kto bude potrebovať pomoc v rámci regiónu.

"Celkový rozpočet projektu predstavuje 712.383,42 eura, nenávratný finančný príspevok je vo výške 655.392,75 eura. Na financovaní sa bude mesto podieľať sumou vo výške ôsmich percent z celkových oprávnených výdavkov," vyčíslil Benca. Ďalšie financie investuje mesto v podobe paušálnych výdavkov vo výške 40 percent z priamych výdavkov.

Pôvodné kontaktné centrá v Prievidzi, Handlovej a Novákoch financoval Trenčiansky samosprávny kraj. Na aktivity nadviazal nový projekt Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra II., ktorý však už s prevádzkou kontaktných centier na území regiónu nepočíta, keďže nie sú oprávnenými výdavkami.