Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Nedostatky pri predaji má na Slovensku 21 percent zemiakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nedostatky sa zistili aj u 12 % predávaných paradajok, u 6 % ananásov, u 5 % petržlenu, chrenu, hrozna, cibule a jahôd.

Bratislava 11. mája (TASR) – Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR počas apríla 2013 vykonala takmer 600 kontrol zameraných na nedostatky predávaného ovocia a zeleniny. Pre zistené nedostatky pozastavili predaj 773 kg tovaru. Informoval o tom v piatok (10. 5.) ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

"V 21 % sa na Slovensku predávajú zemiaky s nedostatkami. Keď hovorím o solaníne v zelených zemiakoch, respektíve o zemiakoch s klíčkami, tak tie sú zároveň zdraviu nebezpečnými," spresnil.

Nedostatky sa podľa Bíreša zistili aj u 12 % predávaných paradajok, u 6 % ananásov, u 5 % petržlenu, chrenu, hrozna, cibule a jahôd. "Približne 4 % nedostatkov sa našlo v pomarančoch, citrónoch, mandarínkach a v exotickom ovocí," informoval.

"Presvedčili sme sa, že aj v oblasti ovocia a zeleniny sú niektorí predajcovia veľmi aktívni. Dokážu meniť dátum trvanlivosti, teda dátum minimálnej spotreby. Prelepujú nálepky a dostávajú do omylu spotrebiteľa," dodal šéf ŠVPS SR.