Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Kontrola v Slovak Business Agency kvôli TechMatch ukázala pochybenia

Všetci hlavní americkí protagonisti konferencie TechMatch. Foto: Teraz.sk

O audit, ktorý sa začal vlani v októbri, požiadala ministerstvo hospodárstva dozorná rada SBA.

Bratislava 25. mája (TASR) – Kontrola v pološtátnej organizácii na podporu malého a stredného podnikania Slovak Business Agency (SBA), ktorá skúmala okolnosti organizácie konferencie TechMatch a hospodárenie spoločnosti, konštatovala pochybenia. Informoval o tom dnes pred rokovaním vlády minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

"Konštatovalo sa, že tam došlo k pochybeniam, ale pre mňa je podstatná aj informácia, ktorú priniesol Úrad pre verejné obstarávanie, kde boli tiež konštatované pochybenia. Predpokladám, že preto aj došlo k výmene riaditeľa. Podľa mojich informácií konajú orgány činné v trestnom konaní a pokiaľ dospejú k tomu, že treba, aby boli vyvodzované trestnoprávne dôsledky, tak to urobia. Je to tak medializované, že ja predpokladám, že to zametené pod koberec nebude," uviedol Žiga.

O audit, ktorý sa začal vlani v októbri, požiadala ministerstvo hospodárstva dozorná rada SBA. Vtedajší minister Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) ešte predtým dočasne obmedzil konanie generálneho riaditeľa agentúry Branislava Šafárika. Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala v prípade konferencie v decembri trestné stíhanie pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Konferencia TechMatch Slovakia 2015, ktorá sa uskutočnila 12. až 16. októbra v Bratislave, čelila kritike verejnosti, médií aj viacerých opozičných strán za príliš vysoké náklady na jej usporiadanie, medializovaných bolo 1,4 milióna eur. Viacerí odborníci z IT oblasti sa ju rozhodli bojkotovať. Objavili sa aj informácie o nezrovnalostiach pri jej obstarávaní.

Agentúra trvala na tom, že žiadne pravidlá neporušila. Po prepuknutí kauzy Šafárik odstúpil. Chcel tak podľa vlastných slov zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu mena SBA a svojho mena. Vo funkcii ho koncom novembra nahradil Martin Holák.

Žiga je presvedčený, že štát vôbec nemá akcie tohto typu organizovať. "To majú organizovať startupy a združenia okolo nich. Štát má dať garanciu, prípadne nejaký príspevok na prenájom priestorov alebo niečo podobné a ani v budúcnosti SBA takéto podujatia organizovať nebude," zdôraznil.