Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pri kontrolách v roku 2015 bol najproblematickejšou potravinou alkohol

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

U alkoholických nápojov bol najčastejším nedostatkom nesúlad obsahu vo fľaši s údajmi na etikete.

Bratislava 5. februára (TASR) - Najproblematickejšou potravinou bol pri kontrolách v minulom roku alkohol. "To najhoršie, čo bolo vlani na Slovensku za minulý rok, boli alkoholické nápoje, potvrdili to analýzy," uviedol vo štvrtok (4. 2.) na tlačovej konferencii ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

Druhou problémovou potravinou bolo podľa neho víno. "To je ďalšia komodita, ktorá by mohla byť lepšia. Eviduje sa u nej síce zlepšenie, ale ešte stále vystupuje ako problémová," spresnil.

U alkoholických nápojov bol podľa šéfa ŠVPS najčastejším nedostatkom nesúlad obsahu vo fľaši s údajmi na etikete. "Napríklad zámena destilátu za lieh, tam boli najčastejšie porušenia. A takisto dodržanie koncentrácie alkoholu tak, ako bol stanovený na etikete. Chyby v označovaní a v pôvode boli ďalším nedostatkom," spresnil.

U vín sa podľa neho zistili nedostatky najmä pri označení a v kvalite, ktorá nezodpovedala deklarovanému obsahu. Cudzie príchute, obsah cukru, či prekvasenie boli najzávažnejšími kvalitatívnymi porušeniami vín, ktoré v roku 2015 kontrolovala ŠVPS.

Ďalšími potravinami, u ktorých sa v minulom roku vyskytovali nedostatky, boli podľa Bíreša spracované ovocie a zelenina, ryby a rybie výrobky, mrazené hotové jedlá a polotovary, škrupinové ovocie, med. "Mlieko a mliečne výrobky vykázali vlani 3,93-% porušenosť, mäso a mäsové výrobky 2,31-% porušenosť potravinárskych predpisov," doplnil. U pekárenských výrobkov sa percento nedostatkov podľa neho pohybuje na úrovni okolo 6 %.