Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Kontrolný úrad sa zameral najmä na efektívnosť verejných financií

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík. Foto: TASR - Dano Veselský

Správa sumarizuje výsledky práce za rok 2019 a ponúka závery z 39 kontrolných akcií aj odborných analytických štúdií.

Bratislava 20. mája (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR pokračoval v roku 2019 v zameraní kontroly na významné riziká súvisiace s použitím verejných financií či so štátnym majetkom, a najmä na to, aká bola dosiahnutá efektívnosť a účinnosť týchto zdrojov. Vyplýva to zo správy o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR za rok 2019, ktorú v stredu vzal na vedomie parlament.

Správa sumarizuje výsledky práce za rok 2019 a ponúka závery z 39 kontrolných akcií aj odborných analytických štúdií. Úrad upozorňuje na často neefektívne využívanie národných či európskych finančných prostriedkov, na netransparentné nakladanie s majetkom štátu, ale aj nedostatočný systém vnútornej kontroly. Minuloročné kontrolné akcie priniesli okrem príkladov zlej praxe aj pozitívne zistenia, ktoré môžu slúžiť ako inšpirácia či návod pre lepšiu a účinnejšiu správu veci verejných.

Predseda NKÚ Karol Mitrík poznamenal, že v dôsledku mimoriadnej situácie okolo nového koronavírusu sa uvoľňujú viaceré rozpočtové pravidlá a je zrejmé, že parametre rozpočtov verejnej správy na rok 2020 nebudú dosiahnuté. "Závery viacerých našich kontrol realizovaných v roku 2019, ale i predchádzajúcich, ukázali, že rozpočtová a finančná disciplína v rokoch hospodárskeho rastu neboli na takej úrovni, aby vytvorili výraznejší vankúš, ktorý by tlmil predpokladaný prepad hospodárenia štátu v tomto a zrejme aj v ďalších rokoch," priblížil Mitrík.

Osobitným problémom, na ktorý poukazuje kontrola v minulom roku, je spôsob, akým sa zabezpečujú prenesené kompetencie štátu na miestnu či regionálnu samosprávu. Kontrolný úrad vo výročnej správe konštatuje, že prenesená kompetencia znamená, že štát musí byť aj naďalej zodpovedný za plnenie školskej či zdravotnej politiky, aj keď ju preniesol na obce, mestá či vyššie územné celky. Kontrolná akcia realizovaná v roku 2019 poukázala na nedostatočné finančné zabezpečenie prenesených kompetencií zo strany štátu na samosprávu, ale aj na nedostatočnú kontrolu realizácie prenesených kompetencií. Tým sa podľa kontrolórov nedostatočne uplatňujú, a v niektorých momentoch až porušujú, povinnosti štátu voči občanom, ktoré vyplývajú z Ústavy SR.

NKÚ poukázal aj na problémy elektronizácie verejnej správy vrátane školstva či zdravotníctva. "Preukázala to nielen naša kontrola, ale aj posledné týždne tohto roku," myslí si Mitrík. Podotkol, že ak by sa naplnili ciele informatizácie a digitalizácie rezortu školstva prijatej ešte v roku 2014, aj dištančné vzdelávanie, ku ktorému školy museli pristúpiť z dôvodu šírenia nového koronavírusu, mohlo mať systémovejší charakter a mohlo sa na ňom zúčastniť viac mladých ľudí ako v súčasnosti.

Vlani NKÚ vykonával 39 kontrolných akcií. Minuloročné kontroly sa dotkli 426 subjektov, kontrolóri identifikovali viac ako 1700 rôznych zistení a subjekty prijali takmer 1000 opatrení. NKÚ v roku 2019 podal sedem trestných oznámení. Predstavitelia úradu zaslali na prokuratúru 16 netrestných oznámení. Úradu pre verejné obstarávanie NKÚ postúpil sedem podaní.