Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kontroly zistia, či sa počas horúčav spĺňa úprava pracovných podmienok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na dodržiavanie zákona si posvietia inšpektori práce, ale aj kontrolóri jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Zamestnanci firiem majú počas letných horúčav nárok na osobitný prístup zo strany zamestnávateľa. Ten by im mal podľa platnej legislatívy zabezpečiť pitný režim či úpravu pracovného režimu. Na dodržiavanie zákona si posvietia inšpektori práce, ale aj kontrolóri jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

"V letných mesiacoch sú vo zvýšenej miere vykonávané inšpekcie práce v oblasti stavebníctva, kde práca vonku vyplýva zo samotnej povahy pracovnej činnosti, a tiež v rámci mimoriadnej úlohy, ktorá je zameraná na poľnohospodárstvo," priblížil v stanovisku pre TASR Národný inšpektorát práce (NIP). Dodržiavanie pitného režimu kontrolujú inšpektori práce najmä na základe podnetov od samotných zamestnancov. "Do júna 2017 evidujeme päť podnetov, je však možné predpokladať, že práve v týchto dňoch môžu byť vzhľadom na extrémne teploty podané ďalšie," priblížil NIP.

Dohľad nad dodržiavaním vhodných podmienok na pracoviskách z pohľadu vhodnej teploty je úlohou orgánu na ochranu zdravia a na pracoviskách tieto podmienky kontrolujú najmä príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonali, resp. plánujú vykonať kontroly najmä vo vybraných výrobných podnikoch u zamestnávateľov so zameraním aj na pracoviská, kde zamestnanci vykonávajú práce tretej alebo štvrtej kategórie, teda rizikové práce," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová.

Dodala, že regionálne úrady vykonávajú štátny zdravotný dozor všade tam, kde na to existuje nejaký dôvod alebo podnet. "Výkon štátneho zdravotného dozoru je často komplexný, zahŕňa viacero aspektov možných ohrození zdravia pri práci vplyvom faktorov práce a pracovného prostredia podľa aktuálnych podmienok na konkrétnom pracovisku," priblížila Drobová.

Povinnosti pre zamestnávateľov počas letných horúčav definuje zákon. Za nedodržanie nariadení im hrozí pokuta. "Zamestnávateľovi, ktorý poruší povinnosti vyplývajúce z predpisov o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci alebo z pracovnoprávnych predpisov, môže byť uložená pokuta až do výšky 100.000 eur," priblížil NIP.

Sankciu však môže zamestnávateľovi uložiť aj príslušný orgán verejného zdravotníctva. Pokuta za správny delikt na základe zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa môže pohybovať od 100 do 2000 eur. Podľa platnej legislatívy sa správneho deliktu v oblasti ochrany zdravia pri práci dopustí živnostník alebo firma, ak nezabezpečí opatrenia na vylúčenie alebo zníženie nepriaznivých účinkov faktorov tepelno-vlhkostnej mikroklímy na zdravie zamestnancov alebo poruší niektorú z ďalších povinností definovaných v legislatíve.

"V prípade nesplnenia povinností zamestnávateľa na ochranu zdravia zamestnancov pred účinkami tepelnej záťaže je možné obrátiť sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý v rámci štátneho zdravotného dozoru môže kontrolovať plnenie týchto povinností," dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ak firmy nevedia, aké majú povinnosti, môžu sa obrátiť s prosbou o radu napríklad na inšpektorov práce, ktorí poskytujú aj bezplatné poradenstvo. "Inšpektoráty práce poskytujú počas letných mesiacov vo zvýšenej miere aj poradenstvo telefonickou formou, keď dostávajú viaceré podnety od dotknutých zamestnancov, ktorí sa domnievajú, že ich pracovné podmienky počas horúcich letných dní nezodpovedajú požiadavkám bezpečnosti a ochrany zdravia," dodal NIP.