Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Koordináciu štátnej pomoci by mal od budúceho roku vykonávať PMÚ

Foto: Teraz.tv

EÚ podľa rezortu financií s účinnosťou od 1. júla 2014 vykonala rozsiahlu reformu pravidiel pre štátnu pomoc.

Bratislava 6. júla (TASR) - Funkciu koordinátora štátnej pomoci by mal od budúceho roku vykonávať Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. V súčasnosti ju vykonáva Ministerstvo financií (MF) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o úprave niektorých vzťahov v oblasti štátnej pomoci a minimálnej pomoci z dielne MF, ktorý by mal v stredu (8.7.) schváliť vládny kabinet.

"Návrh zákona upravuje základné práva a povinnosti poskytovateľov a príjemcov pomoci a upravuje výkon štátnej správy v oblasti pomoci," priblížil rezort financií. Kľúčovým prvkom modernizácie štátnej pomoci je aj transparentnosť poskytovania pomoci. Požiadavka na transparentnosť sa vzťahuje vo všeobecnosti na všetku štátnu pomoc okrem menšej pomoci nepresahujúcej 500.000 eur, v poľnohospodárskej prvovýrobe nepresahujúcej 60.000 eur.

Cieľom Európskej komisie podľa ministerstva financií je, aby SR posudzovala 90 % z celkového objemu poskytnutej štátnej pomoci ako skupinovú výnimku, teda bez predchádzajúcej notifikácie Európskou komisiou, čím sa najmä ušetrí čas a zníži administratívna záťaž. "Európska komisia bude opatrenia štátnej pomoci kontrolovať prevažne ex-post," podčiarklo ministerstvo financií.

EÚ podľa MF s účinnosťou od 1. júla 2014 vykonala rozsiahlu reformu pravidiel pre štátnu pomoc. Modernizácia pravidiel EÚ v oblasti štátnej pomoci si vyžaduje výrazné posilnenie zodpovednosti členských štátov pri posudzovaní súladu opatrení pomoci s novými nariadeniami o skupinových výnimkách.