Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Korčok:Musíme bojovať, nech Kohéznej politike ostane primerané miesto

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Ivana Korčoka netreba zabúdať na to, že odchodom Veľkej Británie z EÚ vypadáva z rozpočtu Únie desať miliárd eur.

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovensko musí bojovať za to, aby Kohéznej politike zostalo primerané miesto v rámci Európskej únie. Pretože podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Ivana Korčoka netreba zabúdať na to, že odchodom Veľkej Británie z EÚ vypadáva z rozpočtu Únie desať miliárd eur.

"Tie bude potrebné nejako nahradiť a nepodliehajme tomu, že ostatné krajiny, ktoré prispievajú dnes, doplatia tak povediac na tento britský výpadok," opísal Korčok vo štvrtok počas Národného konventu o EÚ na Bratislavskom hrade.

Ak sa podľa neho krajiny dohodnú, že britský výpadok nebude stopercentne dofinancovaný, Slovensko bude klásť dôraz na flexibilitu európskych financií. "Pretože dnes sa dostať k európskym peniazom, to vieme všetci na Slovensku, to nie je jednoduché. Čiže peňazí eventuálne môže byť menej, ale budeme tlačiť na flexibilitu," zdôraznil Korčok.

Po odchode Veľkej Británie z Únie bude pritom podľa štátneho tajomníka súboj tiež o poľnohospodársku politiku. Ak má zostať v takej podobe ako ju poznáme dnes, tak to podľa Korčoka nemôže byť tak, že priame platby, ktoré dnes dostávame, sú stále nižšie ako u krajín, ktoré vstúpili do Únie skôr.

"A rovnako chcem povedať aj to, že Slovenská republika má určite pochopenie pre to, keď budeme potrebovať zafinancovať nové veci, nové výzvy,"
priblížil Korčok. Je tu podľa neho napríklad otázka migrácie. Keď Slovensko hovorí, že nechce kvóty, ale chce prispievať viac inými opatreniami, tak voči tomu má pochopenie. "Tam budeme musieť aj my priplatiť," konštatoval štátny tajomník.

Nemožno podľa neho nad krajinami, ktoré nezvládajú ochranu vonkajšej hranice, mávnuť rukou a povedať, že to je hranica, ktorá je vzdialená od nás. Lebo migranti cez ňu nejakým spôsobom prejdú.

"Preložené do ľudskej reči, migrácia ako fenomén nás do budúcna bude niečo stáť z hľadiska ochrany hraníc,"
doplnil Korčok. Zároveň ale je podľa neho najlepšou ochranou hraníc to, keď ľudia stratia motiváciu ísť do EÚ. Pravdepodobne tak bude potrebné prispieť v týchto krajinách viac k ich rozvoju.