Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

KORŠŇÁK: Súčasná deflácia nie je škodlivá pre slovenskú ekonomiku

Analytik Unicredit Bank Ľubomír Koršňák hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Fenoménom roku 2014 v slovenskej ekonomike bola nulová inflácia, ktorá v niekoľkých mesiacoch vyústila dokonca do veľmi mierneho poklesu cien.

Bratislava 15. januára (TABLET.TV) - Vlaňajšok priniesol slovenskej ekonomike viacero pozitív, ako bol nadpriemerný ekonomický rast, nulová inflácia, rast reálnych miezd a pokles nezamestnanosti. O tom, či bude pozitívny vývoj pokračovať aj v roku 2015 sa v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz Richard Kvasňovský porozprával s analytikom Unicredit Bank Ľubomírom Koršňákom.

Fenoménom roku 2014 v slovenskej ekonomike bola nulová inflácia, ktorá v niekoľkých mesiacoch vyústila dokonca do veľmi mierneho poklesu cien. Podobný vývoj by mal pokračovať. "Väčšinu roka budú ceny stabilné, prípadne opäť mierne klesnú. Dôvodom sú najmä pretrvávajúce nízke ceny ropy. Takáto deflácia nie je pre ekonomiku škodlivá. Ide o defláciu, ku ktorej došlo z dôvodu poklesu ceny komodity. Pre spotrebiteľa je to pozitívna správa v tom, že o to menej, čo zaplatí na dopravu, o to viac môže minúť na iné účely," zdôraznil Koršňák.



Napriek tomu ceny benzínov a nafty na Slovensku ostávajú stále vyššie ako v iných krajinách. Je to typický príklad Slovenska, že na vývoj na zahraničných trhoch reaguje s istým oneskorením. Nízka cena ropy bude počas celého roka, takže efekt lacnejších pohonných látok sa prenesie v plnej miere aj do slovenskej ekonomiky.