Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Korupcia podľa prieskumu valcuje Českú republiku

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Názor, že skorumpovaní sú takmer všetci verejní činitelia, zastáva 27 percent opýtaných.

Praha 2. apríla (TASR) - Korupcia sa pre Čechov stala neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti. Tri štvrtiny ľudí sú presvedčené, že bratie úplatkov je rozšírené medzi väčšinou verejných činiteľov. Najväčšia miera korupcie vládne podľa českej verejnosti v politických stranách, na ministerstvách a v centrálnych úradoch. Vyplýva to z prieskumu agentúry CVVM (Centra pre výskum verejnej mienky), na ktorý sa dnes odvolal spravodajský portál Novinky.cz.

Názor, že skorumpovaní sú takmer všetci verejní činitelia, zastáva 27 percent opýtaných. Ďalších 48 percent ľudí je presvedčených, že do korupčného správania je zapojená väčšina z nich. Optimistický pohľad, podľa ktorého je skorumpované len minimum verejných činiteľov, si zachovávajú dve percentá Čechov. Ďalších 18 percent sa domnieva, že úplatná je menej než polovica úradníkov a politikov.

"V roku 2012 stúpol podiel tých, čo sa domnievajú, že do korupcie a bratia úplatkov sú zapojení takmer všetci, a odvtedy sa tento podiel nemení," konštatovala agentúra CVVM.

Pri hodnotení jednotlivých inštitúcií sú na tom v očiach verejnosti najhoršie politické strany. Na školskej stupnici od 1 do 5, keď päťka znamená najvyššiu mieru korupcie, bola ich priemerná známka 4,26.

Ministerstvá a centrálne úrady si vyslúžili priemernú známku 3,91 a stavebné úrady 3,75.

V žiadnej sledovanej oblasti sa situácia oproti vlaňajšku nezlepšila; zhoršenia priemeru o viac ako desatinu bodu sa dočkali krajské úrady (3,6), médiá (3,23), obecné úrady (3,12) a banky a peňažné ústavy (2,92), informoval web Novinky.cz.