Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Freudenberg IT otvoril pobočku, zamestná desiatky odborníkov

Počítače Foto: TASR

V záverečnom výbere novej pobočky nemeckej firmy vyhrali Košice nad zvažovanými lokalitami v Bulharsku a Rumunsku, mali podľa firmy najlepšie výsledky v IT infraštruktúre.

Košice 14. júla (TASR) – Globálny poskytovateľ informačno-technologických služieb Freudenberg IT dnes slávnostne otvoril svoju pobočku v Košiciach. Do konca roka vytvorí desiatky pracovných miest pre IT špecialistov.

Zákazníkmi budú najmä stredne veľké, prevažne výrobné spoločnosti v európskych krajinách. Košičania však budú poskytovať IT služby a vývoj softvérových riešení aj u amerických zákazníkov v rámci európskeho časového pásma, čo im umožní pracovať s najnovšími technológiami na IT trhu.

"V Košiciach sa aj vďaka združeniu Košice IT Valley vytvorilo prostredie, ktoré je atraktívne pre kvalifikovaných IT odborníkov a technologické podnikateľské projekty. Freudenberg IT vstupuje do už existujúcej spolupráce medzi univerzitami, samosprávou a ďalšími IT spoločnosťami s cieľom doplniť ponuku pracovných príležitostí pre skúsených odborníkov v oblasti SAP, Cloudu a IT infraštruktúry," povedal Horst Reichardt, prezident Freudenberg IT.

Vyhralo Slovensko, firma nehľadala najlacnejších, ale najlepších ľudí

IT firma so sídlom v Nemecku je súčasťou spoločnosti Freudenberg, ktorá zamestnáva 40.000 zamestnancov v 60 krajinách sveta vo viacerých odvetviach. Pri výbere miesta svojho rozšírenia v strednej Európe sa rozhodovala medzi 15 krajinami. V záverečnom výbere východoslovenská metropola "vyhrala" nad zvažovanými lokalitami v Bulharsku a Rumunsku. Košice mali podľa firmy najlepšie výsledky v IT infraštruktúre, miestnom podnikateľskom prostredí, vybavenosti, schopnosti ľudí a dostupnosti. V porovnaní s ostatnými potenciálnymi možnosťami vykazovali pritom Košice vysoké platové požiadavky IT odborníkov. "Vyhralo Slovensko, pretože nehľadáme najlacnejších, ale najlepších ľudí. Tunajšia infraštruktúra s univerzitami a ďalšími podmienkami je dobrou základňou pre ďalší rozvoj," uviedol v tejto súvislosti Reichardt. O vládne investičné stimuly firma neplánuje žiadať.

Rozhodnutie otvoriť pobočku na Slovensku významne ovplyvnili aj viacerí manažéri Freudenberg IT, ktorí začali svoju kariéru práve v Košiciach. Patrí k nim napríklad viceprezident pre globálnu prevádzku a viceprezident Freudenberg IT Mexiko Mohammad Ahmmad, ktorý v Košiciach študoval a pracoval alebo riaditeľ pre globálny manažment IT služieb Igor Kováč.

Príchod ďalšieho investora na poli IT privítal primátor Košíc Richard Raši. Potešiteľné je podľa neho, že IT sa v meste stáva dominantným sektorom s viac ako 10.000 pracovníkmi a vytvára zamestnávateľskú protiváhu voči oceliarskemu U.S. Steelu. "Dúfame, že takto to bude pokračovať a pre naše mesto zabezpečí nielen prácu pre kvalifikovanú pracovnú silu, ale aj nadpriemerné zárobky, ktoré sú dôležité pre rozvoj mesta a zvýšenie spotreby," uviedol.