Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Košický KOSIT plánuje do roku 2021 investície 51 miliónov eur

Tlačová konferencia spoločnosti KOSIT, a. s. v Košiciach 28. septembra 2016. Na snímke Na snímke vozový park spoločnosti KOSIT, a. s. FOTO TASR – František Iván Foto: TASR František Iván

Investície sú určené na obnovu súčasných zariadení, ako aj rozvojové zámery. Informovalo o tom dnes vedenie spoločnosti, v ktorej má mesto Košice tretinový podiel.

Košice 28. septembra (TASR) – Spoločnosť KOSIT, a. s., so sídlom v Košiciach, podnikajúca v oblasti odpadového hospodárstva, plánuje do roku 2021 preinvestovať celkovo 51,4 milióna eur. Investície sú určené na obnovu súčasných zariadení, ako aj rozvojové zámery. Informovalo o tom dnes vedenie spoločnosti, v ktorej má mesto Košice tretinový podiel.



Podiel rozvojových investícií v celkovom balíku predstavuje viac ako jednu tretinu. "Rozvojové plány spoločnosti sú smerované hlavne do projektov, ktoré sú schopné generovať dodatočný zdroj príjmov, resp. znížiť objem nákladov. Príkladom projektu na znižovanie nákladov je inštalácia druhej turbíny s výkonom približne jeden megawatt, ktorá má slúžiť na výrobu elektrickej energie pre vlastnú spotrebu," uviedol generálny riaditeľ KOSIT Marián Christenko. Na ďalšie využitie tepla z procesu spaľovania odpadu má slúžiť výstavba skleníkového hospodárstva. Sortiment plodín bude definovaný podľa aktuálneho dopytu, v každom prípade pôjde podľa riaditeľa o teplomilnú plodinu.



Spoločnosť deklaruje ako svoje základné strategické ciele sústavné zvyšovanie kvality služieb, ako aj nastavenie plánu investícií, prevádzky a údržby v prípade spaľovne odpadov tak, aby výrobná kapacita z pohľadu životnosti zodpovedala potrebám zákazníkov v horizonte 15 rokov.

Prvý balík investícií v sume takmer desať miliónov eur je vyčlenený najmä na nákup novej techniky na zvoz odpadu a zimnú údržbu, ale aj na výkon nových činností, ako je čistenie kontajnerov. K novým mechanizmom patria napríklad komunálne vysávače, ktoré by sa mali v uliciach Košíc objaviť už túto jeseň. Ďalšou časťou balíka je kompletná obmena informačného systému firmy, a to najmä v oblasti organizácie dopravy a logistiky. Umožniť má on-line premietnutie požiadaviek zákazníkov zadaných do systému na navigačný displej v kabíne vozidla.

Druhá časť investícií je venovaná modernizácii spaľovne, ktorá má dve spaľovacie linky. V auguste tohto roku ukončili prvú fázu zameranú na obnovu zariadenia turbogenerátora, ako súčasti linky K2 po požiari zo začiatku roka 2015. Ďalšia fáza, ktorá začala so spustením linky K2, predstavuje generálnu opravu a modernizáciu starej linky K1. Cieľom projektu je zvýšenie miery ekonomickej účinnosti linky predĺženie morálnej doby životnosti kotla K1 o minimálne desať rokov, či rekonštrukcia zariadenia na čistenie spalín. "Odhadované náklady na túto fázu projektu sú 20 miliónov eur. Súčasťou projektu modernizácie spaľovne je aj rekonštrukcia viacerých budov a komunikácií na spaľovni za šesť miliónov eur," priblížil Christenko.

Za takmer 25 rokov činnosti sa spaľovňa postarala zhruba o 1,8 milióna ton odpadu. "Ak by neexistovala v Košiciach spaľovňa a tento odpad by sme nahrnuli na kopu, tá by bola iba o pár metrov menšia od Cheopsovej pyramídy v Gíze. Ak by ste tento odpad chceli z Košíc odviesť naraz, tak celá vlaková súprava by merala takmer 600 kilometrov," uviedol riaditeľ firmy. Spaľovaním končí v prípade Košíc na skládke komunálneho odpadu menej ako 5 % odpadu. Z pohľadu bežnej prevádzky je kapacita spaľovne podľa Christenka naplnená na úrovni 88 %.

Spoločnosť KOSIT, a. s., má dvoch akcionárov – mesto Košice (34 %) a  po zmene majoritného vlastníka v roku 2014 Wood Waste Management Limited (66 %). Väčšinového akcionára manažérsky riadi investičná banka Wood & Company Group.