Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Košice budú mať priame letecké spojenie s Londýnom

Archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvý Airbus 320 spoločnosti Wizz Air odštartuje z košického letiska 17. septembra.

Košice 26. júna (TASR) – Priame letecké spojenie Košíc s Londýnom sa stalo skutočnosťou. Prvý Airbus 320 spoločnosti Wizz Air odštartuje z košického letiska 17. septembra a po dve a štvrť hodinovom lete pristane na letisku Londýn – Luton.

Ako dnes novinárov informoval zástupca leteckej spoločnosti József Váradi, prvých päť týždňov budú môcť cestujúci využívať novú linku dvakrát týždenne, neskôr sa počet letov zvýši a lietať sa bude štyrikrát v týždni. „Ak by sme však zistili, že o túto destináciu je väčší záujem, nemáme problém lietať v budúcnosti trebárs denne,“ povedal Váradi s tým, že spoluprácu s Letiskom Košice chápe ako perspektívnu a že linka, ktorá spája metropolu východného Slovenska s Veľkou Britániou je len začiatkom užšej spolupráce. „Plánujeme rozšíriť lety aj do ďalších krajín západnej Európy a Škandinávie,“ doplnil.

Spoločnosť Wizz Air je najväčšou nízko nákladovou leteckou spoločnosťou strednej a východnej Európy. „Vlani sme prepravili viac ako 12 miliónov pasažierov na 34 linkách v deviatich krajinách. Máme 17 pozemných základní a v súčasnosti vlastníme 44 lietadiel,“ doplnil Váradi. Cena jednosmernej letenky z Košíc do Londýna by sa mala pohybovať od 30 eur, v závislosti na službách a tiež čase, kedy si klient letenku na konkrétny let zakúpi.

„Priame letecké spojenie do Londýna je významným míľnikom pre ďalší rozvoj Letiska Košice, mesta Košice i celého regiónu z pohľadu cestovného ruchu i podnikateľského sektora. Je to výsledok spoločného úsilia všetkých partnerov – organizácie cestovného ruchu, mesta i letiska,“ vyhlásil predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler.

Podľa námestníčky primátora mesta Košice Renáty Lenártovej prinesie nové letecké spojenie viacero pozitívnych efektov. „Napríklad vo forme zvýšenia tržieb prevádzkovateľov reštaurácií a hotelov, v náraste zamestnanosti v sektore cestovného ruchu a vo zvýšení povedomia o Košiciach ako zaujímavej turistickej destinácii. Toto letecké spojenie sa môže stať aj jedným z predpokladov dlhodobého rozvinutia projektu Košice EHMK 2013,“ povedal Lenártová.