Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rekonštrukcia mosta nad Ružínom postupuje podľa plánu

Archívne foto Foto: TASR – František Iván

Súbežne s prácami na moste prebieha dodatočný geologický prieskum pre výpočet sadania pilierov mosta.

Košice 17. augusta (TASR) - Stavebné práce na moste nad vodnou priehradou Ružín, ktorý bol v havarijnom stave, postupujú podľa harmonogramu. Projekt realizuje firma Strabag, s.r.o., za zmluvnú cenu 1,65 milióna eur.

Na moste sa robia práce súvisiace so statickým zabezpečením - zosilňovanie zvislých nosných stien nad piliermi mosta, ktoré sú rozširované a robia sa práce na zmonolitnení stredového kĺbu.

"Po obnažení okrajových častí mosta vŕtajú do mosta diery, v ktorých budú umiestnené potrubia so špeciálnymi oceľovými lanami. Káble sa budú v ďalšej fáze predpínať. To je kľúčový prvok celej rekonštrukcie, mostu sa tým vráti pôvodná nosnosť," priblížila hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Súbežne s prácami na moste prebieha dodatočný geologický prieskum pre výpočet sadania pilierov mosta.

"Od 1. augusta 2017 došlo po dohode so správcom vodného diela k zníženiu vodnej hladiny približne o jeden a pol metra. Prebieha monitorovanie stavu pilierov pod hladinou kamerovým systémom pomocou potápačov, boli odobrané vzorky vývrtmi z pilierov," vysvetlila Bobriková.

Jestvujúci priehyb mosta sa bude podľa jej slov sanovať zdvihovými účinkami vneseného dodatočného predpätia, vyrovnávacou vrstvou betónu a úpravou nivelety.

"Sanácia spodnej stavby bude pozostávať z vybudovania záverných múrikov a prechodovej dosky. Okolo krídel a pod mostom sa spevnia plochy kamennou dlažbou do betónu. Na mostovke vybudujú vyrovnávaciu vrstvu z betónu, na ktorej osadia izoláciu mostovky. Odvodnenie povrchu izolácie bude cez odvodňovače. Nové rímsy budú opatrené zábradlím a mostným zvodidlom. Na koncoch mosta osadia povrchové mostné závery," doplnila hovorkyňa predsedu KSK.

Súčasťou konštrukcie mosta bude trvalá revízna lávka pre zabezpečenie prístupu pre revízie, obhliadky a sledovanie deformácií mosta.

Plánovaný termín ukončenia rekonštrukčných prác na moste je začiatok decembra tohto roka.