Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Študenti budú mať príležitosť získať virtuálnu pracovnú skúsenosť

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V ďalšej časti projektu sa pripraví platforma, v rámci ktorej bude možné organizovať krátke virtuálne stáže študentov v podnikoch.

Košice 8. októbra (TASR) – Manažéri potravinárskych a poľnohospodárskych podnikov východného Slovenska sa zapájajú do projektu, ktorého cieľom je prekonávanie bariér medzi firmami a školami s rovnakým zameraním. Podniky v súčasnosti pociťujú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, pričom stredné odborné školy rovnako bojujú s nedostatkom študentov.

Problém je viditeľný aj v iných častiach Európy, preto organizácie z viacerých krajín spoločne realizujú projekt IWBLabs. Ten je nasmerovaný na využívanie inovatívnych nástrojov prekonávania bariér s cieľom zvýšiť motiváciu mladých ľudí študovať na potravinárskych a poľnohospodárskych školách. Informoval o tom Ján Dzurdženík z Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice, n.o.

Prvá časť projektu prebieha v rámci programu Erasmus+, vďaka čomu sa podarilo pripraviť sériu vzdelávacích videí. Ich obsahom sú prezentácie manažérov podnikov doplnené zábermi priamo z výroby. Videá sú určené školám ako doplnkový študijný materiál. Učiteľ, ktorý so žiakmi preberá učivo z oblasti výroby alebo marketingu, si z tejto databázy môže vybrať krátke video obsahujúce skúsenosti z praxe.

Dzurdženík uviedol, že výhodou projektu je, že školy získajú aj videá priamo zo svojho regiónu. K dispozícii už majú aj skúsenosti z Lotyšska, Španielska a Talianska. Všetky cudzojazyčné videá budú obsahovať slovenské titulky. Projektový portál https://iwblabs.pixel-online.org/video-lessons.php obsahuje aj informácie o obsahu videí, aby bolo možné rýchlo sa medzi témami orientovať.

V ďalšej časti projektu sa pripraví platforma, v rámci ktorej bude možné organizovať krátke virtuálne stáže študentov v podnikoch. Komunikácia medzi firmou a študentom (aj s účasťou školy) bude síce prebiehať len cez počítač alebo tablet, ale takáto diaľková forma umožní organizovať stáže častejšie a venovať sa rozličnejším témam, doplnil Dzurdženík.