Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Súd zaistil košickým železiarňam pred predajom väčšinu areálu

Premiér SR Robert Fico spoločne s prezidentom U. S. Steel Košice Davidom Rintoulom 26. marca 2013 v sídle spoločnosti U. S. Steel v Košiciach podpísali záväzné memorandum o ďalšom pôsobení oceliarskeho gigantu v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača sa k prebiehajúcemu súdnemu procesu nechcel vyjadrovať.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Košické železiarne U. S. Steel musia tesne pred predajom riešiť, že im Krajský súd v Košiciach zaistil väčšinu areálu. Súd vydal zabezpečovacie opatrenie, ktorým dve tretiny pozemkov pod fabrikou založil v prospech schránkovej americkej spoločnosti Adams & Co. Pre SME, ktoré o tom informovalo, to potvrdila hovorkyňa súdu Marcela Gálová, záložné právo je už zverejnené aj v on-line katastri.

Prečo teraz Krajský súd v Košiciach zaistil väčšinu areálu U. S. Steelu, nie je nateraz známe, pretože súd zatiaľ nezverejnil odôvodnenie rozhodnutia.

"Krajský súd zaistil pozemky na návrh firmy Adams & Co. s neznámymi vlastníkmi, ktorá od U. S. Steelu žiada 16 miliónov eur. Hodnota zaistených pozemkov pritom výrazne prevyšuje požadovanú sumu," informuje SME.

Verdikt súdu sa dotkol približne 64 percent rozlohy areálu košických železiarní. Zaistenie pozemkov nie je definitívne, U. S. Steel sa proti tomu môže odvolať.

Rozhodnutie ani neznamená, že Adams & Co. sa stal majiteľom časti areálu, má naň len záložné právo. Majiteľom sa stane len v prípade, že súd definitívne firme prisúdi požadovaných 16 miliónov eur.

Rozhodnutie súdu nebráni ani tomu, aby americká United States Steel Corporation dokončila plánovaný predaj a fabriku previedla na čínsku skupinu Hesteel Group. K uzavretiu obchodu by malo dôjsť podľa informácií SME po Veľkej noci.

Hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača sa k prebiehajúcemu súdnemu procesu nechcel vyjadrovať.

Obchodný vzťah medzi Adams & Co. a železiarňami vznikol v 90. rokoch. Oceliarne vtedy ovládala skupina okolo mečiarovského privatizéra Alexandra Rezeša a doviedla ich pred bankrot.