Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Trh práce AmCham ponúka pracovné príležitosti študentom a absolventom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Na podujatí sa prezentuje spolu 32 vystavovateľov, v ponuke je viac ako 150 pracovných miest v sektoroch, akými sú informačné technológie, poradenstvo, financie, účtovné služby, výroba či hutníctvo.

Košice 27. februára (TASR) – Pracovné miesta a stáže ponúkajú študentom a absolventom vysokých škôl medzinárodné a slovenské firmy na dnešnom trhu práce "Job Fair" v Košiciach. Na podujatí sa prezentuje spolu 32 vystavovateľov, v ponuke je viac ako 150 pracovných miest v sektoroch, akými sú informačné technológie, poradenstvo, financie, účtovné služby, výroba či hutníctvo. V poradí 14. ročník trhu práce organizuje Americká obchodná komora (AmCham) v SR.

"Členovia našej komory nám často hovoria, že majú problém nájsť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily do svojich firiem," uviedol pre novinárov výkonný riaditeľ AmCham Jake Slegers. AmCham združuje viac ako 330 spoločností s celkovo viac ako 100.000 zamestnancami.

Na trhu práce sa predstavuje 25 firiem ako Amazon, AT&T Global Network Services Slovakia, DELL, Deloitte, Embraco, GlobalLogic, IBM, KPMG, Ness Košice Development Center, T-Systems Slovakia či U. S. Steel Košice. Vzdelanie a stáže ponúkajú aj Stredoeurópska univerzita v Budapešti, Technická univerzita v Košiciach a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, medzi vystavovateľmi je aj Kancelária veľvyslanectva Kanady alebo Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Slovensko. Na podujatí sa ako minulý rok očakáva účasť viac ako 1300 študentov z košického regiónu.

"Počas tohtoročného veľtrhu práce chceme osloviť absolventov, ktorí chcú ostať verní východoslovenskému regiónu. Fandíme aj cezpoľným, ktorí chcú dať šancu metropole východu. Orientujeme sa na juniorské, rovnako ako aj na seniorské pozície. Od kandidátov požadujeme mäkké a tvrdé zručnosti a ich zanietenosť učiť sa rýchlo a efektívne," konštatovala Katarína Trnová, hovorkyňa spoločnosti T-Systems Slovakia, s.r.o.

Významné zastúpenie na trhu práce majú aj centrá zdieľaných služieb, ktoré majú v slovenskom hospodárstve významné postavenie. Z prieskumu AmCham medzi 26 centrami zdieľaných služieb, ktoré zamestnávajú vyše 28.000 ľudí, vyplynulo, že hlavnou motiváciou pôsobenia na Slovensku je dostupnosť vysokokvalifikovanej, flexibilnej a jazykovo vybavenej pracovnej sily.

"Trh práce Americkej obchodnej komory v SR poskytuje návštevníkom priestor priblížiť sektor centier zdieľaných služieb, podmienky, príležitosti a možnosti ďalšieho kariérneho rozvoja, ktoré prináša práca vo firmách v tomto odvetví. Sprievodný program predstaví uchádzačom o zamestnanie potreby a trendy v oblasti zručností," priblížil Gabriel Galgóci, predseda AmCham Fóra centier podnikových služieb a zároveň výkonný riaditeľ spoločnosti AT&T Global Network Services Slovakia, s.r.o.

Podujatie sa koná v Hoteli Doubletree by Hilton na Hlavnej ulici do 16.00 h.