Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Košická komora SOPK vidí potenciál v cezhraničnej spolupráci

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa zameriavajú najmä na podporu ďalšieho rozvoja podnikateľského prostredia v Košickom kraji.

Košice 1. júla (TASR) – Regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Košiciach začala svoje pôsobenie v metropole východu v júli 1992. Nadviazala na činnosť Československej obchodnej komory, ktorá zriadila svoju kanceláriu v Košiciach v roku 1991. V súčasnosti má približne 100 členov.

"Začiatky boli náročnejšie a prinášali so sebou mnoho výziev. Najmä obdobie po roku 1989, pri prechode Slovenska na trhovú ekonomiku, kedy podnikatelia začali exportovať a obracali sa smerom na západ a do celého sveta. Myslím si, že celé obdobie 25-ročnej histórie môžeme zhodnotiť pozitívne, pretože obchod sa rozvíja, košický región je veľmi dynamický a som presvedčená, že aj komora mala na tom svoju zásluhu," vysvetlila Monika Kočiová, poverená riadením Košickej regionálnej komory SOPK.



V súčasnosti sa podľa jej slov zameriavajú najmä na podporu ďalšieho rozvoja podnikateľského prostredia v Košickom kraji. "Organizujeme rôzne semináre, školenia, obchodné misie a prijímame zahraničné delegácie. V poslednom období sme tu mali delegácie z Japonska, Brazílie, Turecka, Ukrajiny, tento týždeň z Ruska. Takisto sme v roku 2017 organizovali indicko-slovenské obchodné fórum a medzinárodnú konferenciu Ženy v ekonomike. Úspešné podujatia tohto formátu sú výsledkom intenzívnej spolupráce KRK SOPK s podnikateľmi, mestom, samosprávou, zahraničnými zastupiteľstvami, obchodnými komorami a partnerskými organizáciami pôsobiacimi v regióne," povedala pre TASR Kočiová.



"Naša regionálna komora po skúsenostiach a dlhoročnom pôsobení prišla na to, že je dôležité venovať sa prednostne spolupráci a rozvoju vzťahov najmä s okolitými krajinami, to znamená v pohraničných regiónoch Maďarska, Ukrajiny, Poľska, kde sme aj zapojení do rôznych spoločných projektov. Podnikatelia často cestujú medzi regiónmi, chodia na rôzne výstavy, veľtrhy, kontaktné dni, a podobne," uviedla Kočiová.

Svoje služby poskytujú všetkým podnikateľom - od malých, stredných až po veľké podniky. Zvýhodnený balíček služieb majú k dispozícii členovia SOPK. "Členom sa môže stať každý podnikateľský subjekt alebo fyzická a právnická osoba, ktorá má svojím zameraním vzťah k podnikateľskej činnosti v hospodárskych odvetviach. Všetky naše aktivity a služby ponúkame, samozrejme, aj pre nečlenov," vysvetlila s tým, že pomôcť im vedia v rôznych oblastiach.

"V rámci Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory funguje na celom svete sieť viac ako 12.000 obchodných a priemyselných komôr. Mnohokrát riešime situácie, kedy má náš podnikateľ záujem obchodovať so zahraničím a chce si preveriť partnera na druhej strane, vtedy sa obraciame na obchodnú komoru v danej krajine a tam už nastáva ďalšia komunikácia," vysvetlila Kočiová.

"Sme verejnoprávna inštitúcia zriadená zo zákona, a máme na seba delegované aj právomoci, ktoré sa týkajú colno-certifikačnej agendy, a takisto dozeráme na určité odbory v rámci stredného odborného školstva," doplnila Kočiová s tým, že SOPK sa spolupodieľa na skvalitňovaní odborného vzdelávania a kontrole úrovne praktického vyučovania.