Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Kováci vylúčili zo zväzu exvedenie OZ KOVO Volkswagen Slovakia

Na snímke predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna počas tlačovej konferencie na tému Postoj OZ KOVO. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa predsedu rady Smolinský a Julkeová konajú v rozpore s princípmi zväzu. Zdôraznil, že cieľom je vytvárať dobré pracovné podmienky, korektné vzťahy so zamestnávateľom a slušné mzdy.

Žilina 14. novembra (TASR) - Rada Odborového zväzu (OZ) KOVO rozhodla na dnešnom rokovaní v Žiline o vylúčení bývalého predsedu základnej organizácie (ZO) OZ KOVO Volkswagen Slovakia (VW SK) Zoroslava Smolinského a aj bývalej podpredsedníčky základnej organizácie Jolany Julkeovej z OZ KOVO. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

"Konajú v rozpore s princípmi, na ktorých je OZ KOVO založený. A nemôžeme dovoliť, aby ktokoľvek akýmkoľvek spôsobom poškodzoval takto flagrantne meno OZ KOVO a konal v rozpore s jeho záujmami. To bol dôvod. A preto Rada rozhodla jednoznačne, nikto sa nezdržal a nikto nebol proti. Všetci hlasovali za to, aby títo ľudia už neboli ďalej členmi OZ KOVO," povedal Machyna.

Zdôraznil, že cieľom OZ KOVO je zastupovať zamestnancov, aby mali dobré pracovné podmienky, korektné vzťahy so zamestnávateľom a slušné mzdy. "Čo sa týka konsolidácie ZO v bratislavskej automobilke, chceme dať všetkým zamestnancom možnosť rozhodnúť sa. Nikoho nebudeme nútiť k členstvu. Oficiálne prijímať odhlášky z OZ KOVO môže likvidátor a ten dostal do dnešného dňa iba desať odhlášok. Zatiaľ členov máme a uvidíme, ako sa budú správať. Ak vstúpili do novej organizácie, majú na to plné právo. Nikomu brániť nebudeme. Ale zároveň môžu byť aj v KOVO. To je na ich rozhodnutí. Pokiaľ dostaneme odhlášky, nemôžeme ísť proti záujmom člena a budeme to plne rešpektovať," dodal Machyna.



Podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková doplnila, že v základnej organizácii bratislavskej automobilky sa snažili stabilizovať situáciu. "Poverili sme ľudí, ktorí budú ďalej pracovať pre našich členov. Vývoj ukáže, na koho strane je pravda. Potrebujeme urobiť za tým celým hrubú čiaru. Aj preto nám dáva dnešné rozhodnutie Rady o vylúčení niektorých členov OZ KOVO možnosť urobiť reštart. Vzhľadom na to, že nemôžeme tolerovať, aby ľudia, ktorí verejne poškodzujú dobré meno OZ KOVO a konajú v rozpore s jeho záujmami, boli naďalej jeho členmi," podotkla Benedeková.

OZ KOVO rozhodol 11. októbra o likvidácii základnej odborovej organizácie vo VW SK. Dôvodom má byť porušenie stanov, keď odbory vylúčili jedného svojho člena. Je ním neúspešný protikandidát Zoroslava Smolinského v májových voľbách podporovaný Machynom Koloman Kraslan. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku, ktorý presahuje milión eur. O tom, čo sa s ním stane po jej zániku, rozhodne súd.



OZ KOVO tvrdí, že Smolinský spoločne s výborom sústavne porušoval stanovy zväzu, zavádzal jeho orgány a nerešpektoval ani ich rozhodnutia. Podal naňho trestné oznámenie pre zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé vyhlásenia na adresu zväzu a Machynu. Účtovných dokumentov, ku ktorým sa nevie dostať, sa bude domáhať súdnou cestou.

Smolinský založil v automobilke VW Slovakia Moderné odbory Volkswagen, ktoré majú už viac ako 7300 členov a OZ KOVO podľa neho prišiel doteraz celkovo o vyše 8100 odborárov.

Podľa Smolinského Machyna pokračuje v nedemokratickom valcovaní odborov VW



Vedenie Odborového zväzu (OZ) KOVO na čele s predsedom Emilom Machynom dnes odvolalo zo svojich funkcií dlhoročných predstaviteľov odborov Volkswagenu Zoroslava Smolinského a Jolanu Julkeovú. Machyna tak podľa Smolinského pokračuje v nedemokratickom valcovaní odborov tejto automobilky.

"Odvolanie odborových predákov s nespochybniteľnou podporou "zdola" a dosadenie človeka bez podpory zamestnancov Volkswagenu do riadenia likvidovanej odborovej organizácie zodpovedajúcej aj za správu jej majetku len potvrdzuje, že cieľom predsedu OZ KOVO bolo v prvom rade dostať pod svoju kontrolu najväčšie odbory na Slovensku vrátane ich majetku," uviedol v reakcii na dnešné kroky OZ KOVO Smolinský.

Odborové združenie podľa neho v októbri tohto roka mocenským krokom prevzalo vedenie základnej organizácie (ZO) OZ KOVO Volkswagen. Za štatutára, povereného riadením likvidácie pôvodnej organizácie v podniku bol menovaný Koloman Kraslan. Ten je podľa Smolinského človekom, ktorý vo voľbách do vedenia ZO OZ KOVO VW v máji 2016 hájil záujmy Machynu, voľby však výrazne prehral.

"Nástupnícka odborová organizácia Volkswagenu, Moderné odbory Volkswagen, ktorá má ku dnešnému dňu približne 8000 členov, toto konanie odsudzuje a naďalej trvá na tom, aby sa majetok, vytvorený odborármi Volkswagenu vrátil všetkým, ktorí poctivo a dobrovoľne prispievali do OZ KOVO viac ako 24 rokov," dodal Smolinský.

Podľa Machynu dnes odvolaní členovia OZ KOVO konajú v rozpore s princípmi, na ktorých je tento odborový zväz založený. "Nemôžeme dovoliť, aby ktokoľvek akýmkoľvek spôsobom poškodzoval takto flagrantne meno OZ KOVO a konal v rozpore s jeho záujmami. To bol dôvod. A preto Rada rozhodla jednoznačne, nikto sa nezdržal a nikto nebol proti. Všetci hlasovali za to, aby títo ľudia už neboli ďalej členmi OZ KOVO," vysvetlil na tlačovej konferencii v Žiline Machyna.

Smolinský založil v bratislavskej automobilke Moderné odbory Volkswagen, ktoré majú už viac ako 7300 členov, pričom OZ KOVO podľa neho prišiel doteraz celkovo o vyše 8100 odborárov.