Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

KOZ bude pri návrhu o zvýšení minimálnej mzdy postupovať štandardne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na margo minimálnej mzdy premiér Robert Fico (Smer-SD) poznamenal, že ju v súčasnosti poberá približne 60.000 až 70.000 ľudí.

Bratislava 19. februára (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR bude pri návrhu o zvyšovaní minimálnej mzdy pre budúci rok postupovať štandardným spôsobom. Uviedla to po pondelňajšom rokovaní tripartity (HSR) viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

"KOZ SR v blízkej dobe vyjde s návrhom na zvyšovanie minimálnej mzdy pre rok 2019. Budeme rokovať so sociálnymi partnermi, so zamestnávateľmi. Dúfam, že prídeme k zhode tak, aby sme mohli návrh minimálnej mzdy predložiť ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny. KOZ sa bude snažiť navrhnúť minimálnu mzdu tak, aby bola čo najbližšie k 60 % predpokladanej priemernej mzdy v národnom hospodárstve pre rok 2019,"
spresnila.

KOZ podľa Uhlerovej čaká aj na predloženie návrhu nových tabuliek pre odmeňovanie zamestnancov pracujúcich vo verejnej a štátnej správe. "Čakáme na predloženie návrhu nových tabuliek pre odmeňovanie zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Záväzok (vlády) je do 30. marca. Starostlivo sledujeme a čakáme na tento termín a podľa toho, čo bude predložené, budeme konať ďalej," povedala.

Prerokovanie odmeňovania zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe bude podľa nej na rokovaní tripartity v septembri tohto roku. ""Predpokladáme, že v období marec až september budeme intenzívne rokovať aj s úradom vlády, aj s príslušnými ministerstvami o odmeňovaní zamestnancov pracujúcich vo verejnej a štátnej správe," doplnila.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR je podľa slov člena jej prezídia Ota Nevického o zvyšovaní minimálnej mzdy ochotná rokovať. "Budeme sa snažiť dosiahnuť nejaký konsenzus, ktorý bude prijateľný aj pre zamestnávateľov, aj pre KOZ," dodal Nevický.

Na margo minimálnej mzdy premiér Robert Fico (Smer-SD) v nedeľnej (18.2.) diskusnej relácii TA3 V politike poznamenal, že ju v súčasnosti poberá približne 60.000 až 70.000 ľudí. "Mali by sme urobiť všetko pre to, aby postupne dosiahla 60 % priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Je teda naším cieľom v horizonte niekoľkých rokov dôjsť k sume 600 eur," avizoval.

Fico vysvetlil, že Smer-SD trvá na raste minimálnej mzdy, lebo je potrebné urobiť rozdiel medzi tými, ktorí pracujú a ktorí nie. "Rast minimálnej mzdy tlačí aj na rast ostatných miezd. A ja urobím všetko, aby bola zakotvená v ústave. Chceme ju takto chrániť a zvyšovať. Urobíme teda pokus zakotviť inštitút minimálnej mzdy ako takej v ústave," povedal predseda vlády.