Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Odborári: Podporujeme každé zvyšovanie príjmu zamestnancov

Na snímke predseda KOZ SR Marián Magdoško a podpredsedníčka KOZ Monika Uhlerová. Foto: TASR

Zároveň sa tam však konštatuje, že produktivita práce na Slovensku je dlhodobo vysoká, dosahuje vyše 80 % priemernej produktivity práce krajín Európskej únie a každým rokom rastie.

Bratislava 28. mája (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR podporuje každé zvyšovanie príjmu zamestnancov. Oslobodenie 13. platu vo výške 500 eur od daní a odvodov je výhodným bonusom tak pre zamestnanca, ako aj zamestnávateľa. Konštatuje sa to v stanovisku odborov k otázke 13. platu.

Zároveň sa tam však konštatuje, že produktivita práce na Slovensku je dlhodobo vysoká, dosahuje vyše 80 % priemernej produktivity práce krajín Európskej únie a každým rokom rastie. Každý zamestnanec by mal byť spravodlivo ohodnotený za svoju prácu.

Podľa stanoviska však stále pretrváva trend nerovnomerného podielu miezd a platov na HDP oproti zisku firiem, ktoré tvoria 50 % HDP. "A práve tu vidíme možnosť finančných rezerv na zvyšovanie príjmov zamestnancov, ako aj na vyplatenie nielen 13., ale aj 14. platu," zdôrazňuje sa v stanovisku KOZ SR, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Martina Nemethová.

Po prvý raz uplatnia inštitút 13. platu v zmysle legislatívy aj u jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku, vo firme Volkswagen Slovakia (VW SK). Ako povedal pre TASR predseda Moderných odborov VW SK Zoroslav Smolinský, 13. a 14. plat pre nich nie je žiadnou novinkou, keďže zamestnanci ho už dostávajú niekoľko rokov. Len posunutie termínu ich výplaty o jeden mesiac skôr znamená podľa výpočtov úsporu 1,9 milióna eur, z čoho 1,2 milióna usporia zamestnanci a približne 700.000 eur zamestnávateľ.