Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Krach čínskej burzy otriasol aj hlavným indexom vo Frankfurte

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Peking po mnohoročnom vzostupe smeruje k najslabšiemu medziročnému prírastku za štvrťstoročie.

Frankfurt nad Mohanom 4. januára (TASR) - Krach čínskej burzy, ktorej hlavný index sa dnes, v prvý pracovný deň nového roka, prepadol o vyše 7 %, mal ozvenu aj na nemeckej akciovej burze vo Frankfurte nad Mohanom. Informuje o tom portál nemeckej spravodajskej televíznej stanice N24.

Hlavný index DAX klesol maximálne o 3,8 % na 10.329 bodov. Bol to najväčší krátkodobý pokles indexu od prepuknutia škandálu s výfukovými plynmi dieselových motorov áut Volkswagenu (VW) vlani na jeseň.

Európsky index EuroStoxx 50 sa zosypal o 3,4 %, hlavný Japonský index Nikkei 225 oslabil takmer o 3 %.

Obavy o vývoj čínskej ekonomiky nie sú nové. Už vlani sa hromadili správy o oslabovaní tempa čínskej konjunktúry. Pod tlak sa dostáva aj čínska mena. Kurz USD stúpol na 6,5365 jüanu. Čínska mena voči doláru klesla na takmer päťročné minimum.

Čína je jedným z najväčších nemeckých obchodných partnerov. Peking po mnohoročnom vzostupe smeruje k najslabšiemu medziročnému prírastku za štvrťstoročie. Vlani bol prírastok hrubého domáceho produktu okolo 7 % a ekonómovia odhadujú, že v tomto roku bude len 6,5-%.

Dnešný krach burzy však súvisí aj so skončením obdobia zákazu predaja akcií pre veľkoakcionárov. Zákaz vstúpil do platnosti vlani v lete. Mnohí menší akcionári sa teraz zbavili svojich cenných papierov, lebo predpokladajú, že rovnako budú onedlho postupovať aj veľkoakcionári, keď budú mať na to príležitosť.

Pokles kurzov akcií v Číne strhol so sebou aj sektor surovín. Mierne klesla cena medi a znovu začala zlacňovať aj ropa. Napätie na Blízkom východe zdvihlo cenu ropy Brent o 3,3 %, ale po správach z Číny zlacnela o 0,7 % na 37,03 USD (34,01 eura) za barel (159 litrov).

Súčasný vývoj vo svete pomohol zlatu. Cena jeho unce (31,1 g) zdražela o 1,3 % na 1074,20 USD, ale ešte má veľmi ďaleko k rekordným hodnotám z obdobia vrcholiacej gréckej finančnej krízy na začiatku tohto desaťročia.