Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Krajiny EÚ odobrili smernicu o plyne, ide aj o plynovod Nord Stream 2

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K dohode malo dôjsť v rámci diskusií zástupcov členských krajín k navrhovaným zmenám smernice EÚ o plyne.

Brusel 8. februára (TASR) - Veľvyslanci členských štátov EÚ (COREPER) sa v piatok v Bruseli dohodli na kompromise ohľadom regulácie sporného plynovodu Nord Stream 2 bez toho, aby došlo k ohrozeniu samotného projektu. Uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

K dohode malo dôjsť v rámci diskusií zástupcov členských krajín k navrhovaným zmenám smernice EÚ o plyne. Revidovaná smernica by umožnila Európskej komisii väčšou mierou regulovať výstavbu plynovodov z tretích krajín, čo sa týka aj plynovodu Nord Stream 2, ktorý má spojiť Nemecko a Rusko potrubím po dne Baltského mora.

Revidovaná smernica o plyne má zároveň za cieľ zaručiť väčšiu nezávislosť a suverenitu Európskej únie v oblasti energetiky, čo je zmyslom a podstatou budovania energetickej únie.

DPA upozornila, že ide o neočakávaný zvrat, avšak Francúzsko už vo štvrtok "prekvapivo" naznačilo, že návrh revidovanej smernice podporí. Následný francúzsko-nemecký kompromis umožnil zavedenie niektorých podmienok EÚ, avšak bez toho, aby bol samotný projekt výstavby plynovodu ohrozený.

Kompromis podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ podporilo 27 členských krajín, keď proti bolo iba Bulharsko.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)