Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Krajiny EÚ poskytli prvé reakcie na balík zákonov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Legislatívny balík obsahuje návrhy na zmenu podoby trhu s elektrinou, zlepšenie energetickej účinnosti, bezpečnosť dodávok energie či dôraz na obnoviteľné zdroje energie.


Brusel 27. februára (TASR) - Členské krajiny Európskej únie (EÚ) dnes v Bruseli poskytli svoje prvé reakcie na legislatívny návrh Európskej komisie (EK) Čistá energia pre všetkých Európanov. Rade EÚ pre telekomunikácie a energetiku predsedal maltský minister pre energiu Konrad Mizzi.

Ministri zastupujúci členské krajiny poskytli maltskému predsedníctvu v EÚ a eurokomisárovi pre energiu a klímu Miguelovi Ariasovi Caňetemu prvé reakcie na rozsiahly legislatívny balík, ktorý exekutíva EÚ predstavila koncom roka 2016. Minister Mizzi pripomenul, že ide o balík návrhov, ktorý má tri hlavné ciele: dostať do popredia záujmu energetickú účinnosť, urobiť z EÚ celosvetového lídra v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a zabezpečiť spravodlivé riešenia pre spotrebiteľov.

Legislatívny balík obsahuje návrhy na zmenu podoby trhu s elektrinou, zlepšenie energetickej účinnosti, bezpečnosť dodávok energie, dôraz na obnoviteľné zdroje energie a implementáciu stratégie energetickej únie, čo v konečnom dôsledku má transformovať EÚ na nízkouhlíkové hospodárstvo už do roku 2030.

Mizzi pred novinármi skonštatoval, že ministri ocenili význam právnych predpisov eurokomisie, zdôraznili potrebu pokročiť pri implementácii týchto návrhov, zároveň však upozornili na konkrétne dosahy navrhovaných zákonov pre ich domovské krajiny a žiadali "do hĺbky" preskúmať návrhy EK.

Rada ministrov sa dnes oboznámila aj s nedávnou správou EK o stave energetickej únie, pričom ministri ocenili už dosiahnutý pokrok z hľadiska zníženia spotreby energie a aj správu, že EÚ je na dobrej ceste k dosiahnutiu cieľov v oblasti energetickej účinnosti do roku 2020.

Na program ministerských rokovaní sa dostala aj problematika bezpečnosti dodávok zemného plynu a označovania energetickej účinnosti spotrebičov (ekodizajn), o ktorých už Rada rokuje s Európskym parlamentom a je snaha dospieť k politickej dohode ešte počas maltského predsedníctva. Viacero otázok smerovalo aj k plánovanému plynovodu Nord Stream 2, proti ktorého výstavbe má výhrady viacero členských štátov EÚ, vrátane Slovenska.