Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Krajiny V4 a Kórea sa v Bratislave dohodli na prehĺbení spolupráce

Prvé ministerské stretnutie vyšehradskej skupiny vo formáte V4+ od momentu, keď 1. júla prevzala predsedníctvo Slovenská republika sa uskutoční 17. júla 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Obsahom rokovania boli podľa Lajčáka priority slovenského predsedníctva vo V4, konkrétne možnosti vzájomnej spolupráce do budúcna i úroveň vzťahov medzi EÚ a Kórejskou republikou.



Bratislava 17. júla (TASR) – Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) a Kórejská republika sa dohodli na prehĺbení spolupráce v oblasti hospodárstva, vedy, znalostnej ekonomiky, vzdelávania a kultúry. Výsledkom prvého ministerského stretnutia vo formáte V4+ od začiatku predsedníctva SR v júli tohto roka, ktoré sa konalo dnes v Bratislave, je podľa šéfov diplomacií členských štátov rad konkrétnych projektov. Južná Kórea zároveň oznámila, že prispeje významným grantom do Medzinárodného vyšehradského fondu.

"Kórejská republika je masívne investične prítomná v našom regióne. Región V4 je jednou z troch hlavných investičných destinácií pre kórejské investície v Európskej únii. Sú tu prítomné stovky kórejských spoločností a takisto je pre nás významným obchodným partnerom," uviedol na tlačovej konferencii po stretnutí minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Ako poznamenal, Kórejská republika je jedinou ázijskou krajinou, ktorá s Európskou úniou (EÚ) podpísala všetky tri nosné zmluvné dokumenty – rámcovú politickú dohodu, dohodu o voľnom obchode a rámcovú dohodu o účasti v operáciách krízového manažmentu EÚ.



Obsahom rokovania boli podľa Lajčáka priority slovenského predsedníctva vo V4, konkrétne možnosti vzájomnej spolupráce do budúcna i úroveň vzťahov medzi EÚ a Kórejskou republikou. Šéfovia diplomacie hovorili aj o zásadných medzinárodných otázkach, akými sú vývoj vo východnom susedstve, v Ruskej federácii, v regióne Severnej Afriky či na Blízkom východe. Venovali sa tiež téme energetickej bezpečnosti.

"Chceme prehĺbiť kooperáciu v základnom aj aplikovanom výskume, v znalostnej ekonomike, chceme pomôcť nadväzovať priame kontakty medzi podnikateľmi a takisto sa viac zameriame na oblasť vzdelávania a kultúry s dôrazom najmä na komunikáciu mladých ľudí," priblížil Lajčák. Jednou zo spoločných plánovaných aktivít je kultúrny festival V4 v Soule.

"Južná Kórea a V4 sú prirodzenými partnermi. Vyznávame spoločné hodnoty, ako sú demokracia, ľudské práva, vláda zákona a trhová ekonomika. V posledných rokoch sme si vytvorili úzke ekonomické zväzky, čo dokazuje fakt, že V4 je druhým najväčším obchodným partnerom Kórey v EÚ," povedal šéf juhokórejskej diplomacie Jun Pjung-se.