Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Unikátna recyklačná linka spracuje ročne textílie zo 100-tisíc vrakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Investície na zriadenie linky sa vyšplhali na takmer 8,2 milióna eur, sumou 1,33 milióna eur prispel Recyklačný fond, ďalších viac ako 2,2 milióna eur prišlo na projekt z Kohézneho fondu EÚ.

Krajné 8. novembra (TASR) – Spracovanie zmiešaných textilných odpadov až zo 100.000 autovrakov ročne umožní unikátna chránená technológia mechanickej recyklácie syntetických textílií Stered.

Nová linka v spoločnosti PR v obci Krajné v okrese Myjava, ktorú dnes za prítomnosti prezidenta SR Ivana Gašparoviča spustili do prevádzky, spracuje ďalších 2500 ton čistých tkaninových odpadov z výroby nových automobilov.

Podľa konateľa spoločnosti PR Krajné Juraja Plesníka technológia Stered je ojedinelá nielen v Európskej únii. Finálnym produktom spracovania textilného odpadu je nový konštrukčný materiál Stered, ktorého zvukovo-izolačné a tepelne izolačné vlastnosti umožňujú jeho využitie pri budovaní zvukovo-izolačných stien popri diaľniciach, pri kladení koľajníc, ale aj pri hlukovej izolácii jednotlivých konštrukcií bytov.

„Naším zámerom bolo využiť nové poznatky v oblasti recyklácie automobilových textílií a začať zhodnocovať aj textilné odpady, ktoré končili nevyužité na skládkach, často aj na čiernych. Projekt podporil Recyklačný fond a získali sme prostriedky aj z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu životné prostredie,“ doplnil Plesník s tým, že energetická náročnosť na výrobu nového izolačného materiálu je až päťkrát nižšia, ako výroba tradičných izolačných materiálov na báze kameňa, alebo skla.

Podľa Ivana Gašparoviča spoločnosť PR ukázala odvahu slovenských podnikateľov ísť do niečoho, čo nemajú preskúmané. Výsledkom je slovenský patent, ktorý má otvorenú cestu nielen na Slovensku, ale aj mimo jeho hraníc. „Recyklácia odpadov je niečo, čo dnes potrebuje celá Zem. Je to program nielen Európskej únie, ale aj svetových ekológov,“ zdôraznil prezident.

„My vítame každú investíciu, ktoré nielen chráni životné prostredie, ale tu sa spojilo príjemné s užitočným a nová linka dala prácu miestnym obyvateľom,“ povedal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz s tým, že žiadosť spoločnosti o spolufinancovanie z eurofondov prijali v roku 2010 a zmluvu podpísali v roku 2011.

Celkové investície na zriadenie linky sa vyšplhali na takmer 8,2 milióna eur, sumou 1,33 milióna eur prispel Recyklačný fond, ďalších viac ako 2,2 milióna eur prišlo na projekt z Kohézneho fondu EÚ. Spustením linky do prevádzky vytvorili 50 nových pracovných miest.