Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

S blížiacou sa zimou Merkelová nalieha na riešenie plynového sporu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: FOTO TASR/AP

Ako uviedla, spor za nezaplatené predchádzajúce dodávky ruského plynu Kyjevom a nedoriešené budúce ceny pre Ukrajinu je potrebné vyriešiť "tak rýchlo, ako je to len možné".

Berlín 23. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová nalieha na čo najrýchlejšie vyriešenie dlhotrvajúceho plynového sporu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý vyvoláva obavy o dodávky suroviny do Európy. Informovala o tom agentúra AP.

Merkelová síce na stretnutí s predstaviteľmi podnikateľského sektora poukázala na "menšie úspechy" v rámci celkového úsilia o zmiernenie krízy na Ukrajine, no dodala, že dlhodobé vyriešenie sporu je zatiaľ v nedohľadne. Ako uviedla, spor za nezaplatené predchádzajúce dodávky ruského plynu Kyjevom a nedoriešené budúce ceny pre Ukrajinu je potrebné vyriešiť "tak rýchlo, ako je to len možné".

Práve z dôvodu nesplatenia dlhov za predchádzajúce dodávky plynu, ako aj za nesúhlas Kyjeva s novými cenami, Rusko v polovici júna dodávky plynu Ukrajine zastavilo. Nemecká kancelárka v tejto súvislosti povedala, že dodávky plynu do Európy sú úzko prepojené s Ukrajinou a "zima sa už blíži, takže času nie je nazvyš".

Európski politici dúfajú, že k niečomu sa podarí dospieť na najbližšom trojstrannom rokovaní predstaviteľov energetického sektora z Európskej únie, Ruska a Ukrajiny. Schôdzka sa uskutoční v piatok 26. septembra v Berlíne a EÚ bude zastupovať komisár pre energetiku Günther Oettinger.