Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kríza Portorika sa prehlbuje, vláda oznámila moratórium na platbu dlhu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dlh, ktorý je potrebné splatiť do dnešnej polnoci, dosahuje celkovo 422 miliónov USD.

Londýn 2. mája (TASR) - Portoriko vyhlásilo moratórium na platbu dnes splatného dlhu za viac než 400 miliónov USD po tom, ako rokovania o zmiernení finančnej krízy krajiny skončili neúspechom. Oznámil to guvernér Portorika Alejandro García Padilla, ktorý dodal, že po ukončení rozhovorov nariadil pozastavenie platby. Informovali o tom agentúry Reuters, Bloomberg a server BBC.

Padilla v nedeľňajšom (1.5.) televíznom prejave uviedol, že tak uplatnil nový zákon o moratóriu na platbu dlhu, ktorý bol v Portoriku schválený minulý mesiac, nakoľko krajina sa musí sústrediť na zabezpečenie základných služieb pre obyvateľstvo. Dlh, ktorý je potrebné splatiť do dnešnej polnoci, dosahuje celkovo 422 miliónov USD.

Podľa Padillu to bol ťažký krok, dodal však, že už minulý rok varoval, že celkový verejný dlh Portorika vo výške viac než 70 miliárd USD sa splatiť nedá. Americký Kongres sa snaží nájsť riešenie, no bez úspechu.

"Budem úprimný, bolo to veľmi bolestivé rozhodnutie," povedal guvernér s tým, že tak reagoval na nečinnosť amerického Kongresu (Portoriko je voľne pridruženým štátom USA), ktorý stále iba diskutuje o spôsobe riešenia finančnej krízy. Portoriko požiadalo Kongres o zákon o reštrukturalizácii dlhu, doteraz sa však nič nezmenilo. Ako Padilla dodal, musel si vybrať medzi požiadavkami veriteľov a potrebami obyvateľstva a vybral si zabezpečenie základných služieb pre obyvateľov Portorika.

Už pred víkendom ale upozornil, že ak do pondelka polnoci nedôjde k vyplateniu dlžnej sumy, veritelia s veľkou pravdepodobnosťou prijmú právne kroky. To by mohlo znamenať nákladné žaloby a ďalšie prehĺbenie ekonomickej neistoty ostrova. Ďalšiu splátku dlhu v hodnote 1,9 miliardy USD má Portoriko uhradiť v júli.

Zástupcovia Portorika rokovali najnovšie s niektorými veriteľmi, voči ktorým má krajina dlh vo výške okolo 4 miliárd USD, o reštrukturalizácii dlhu. Časť veriteľov sa však domnieva, že Portoriko preháňa, čo sa týka rozsahu krízy a stav verejných financií by zlepšili dostatočné hospodárske reformy.

O finančnej kríze ostrovného štátu prvýkrát informoval Padilla minulý rok v júni. Vtedy oznámil, že dlh za zhruba 72 miliárd USD nie je Portoriko s 3,5 miliónmi obyvateľov schopné splatiť.

Karibské územie okrem vysokého dlhu zápasí aj s rozsiahlou chudobou, ktorej miera sa pohybuje až okolo 45 %. Zároveň čelí poklesu populácie, keďže v súčasnej situácii stále viac ľudí ostrov opúšťa.