Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prepusteným v Krompachom môže pomôcť Európsky globalizačný fond

Foto: TASR/František Iván

Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v Národnej rade SR europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Bratislava 31. októbra (TASR) – Ľuďom, ktorí zostanú bez práce po zrušení závodu Panasonic v Krompachoch, môže pomôcť Európsky globalizačný fond.

Ten ponúka prostriedky tým, čo prídu o zamestnanie pri hromadnom prepúšťaní kvôli globalizačným trendom. Financie sú určené na rekvalifikáciu či ako pomoc pri začatí podnikania.

Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). "Ja som presvedčený, že máme oprávnené nároky na aktiváciu z tohto Európskeho globalizačného fondu, ale musí konať vláda. Preto ju k tomu vyzývam," zdôraznil Štefanec.

Požiadať o tieto peniaze musí podľa neho minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Je to v kompetencii ministra Richtera. Očakávam, že pripraví žiadosť," doplnil Štefanec. Ak by s ňou mal šéf rezortu práce problém, europoslanec je ochotný pripraviť ju aj sám. "Potrebujem len jeho podpis," dodal. Doteraz Slovensko o peniaze z Európskeho globalizačného fondu podľa neho nepožiadalo.

V Krompachoch má prísť po presune podniku Panasonic do Plzne o prácu celkovo 656 ľudí. Z toho v decembri bude firma prepúšťať 500 zamestnancov, ktorí majú pracovný pomer na dobu neurčitú.

Dôvodom zrušenia závodu je podľa Štefanca dlhodobý nezáujem vlády o podnikanie v tomto regióne. Počas 14-ročného pôsobenia firmy na Slovensku ju podľa neho nenavštívil žiaden predstaviteľ vlády. Druhým dôvodom má byť zlá a nerozvíjajúca sa infraštruktúra a tretím stále sa zhoršujúce podnikateľské prostredie.