Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ukrajinské a medzinárodné reťazce zatvorili na Kryme časť prevádzok

Foto: TASR/AP

McDonald's ako oficiálnu príčinu uviedla výrobné problémy, ktorých riešenie nezávisí od nej samotnej.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Ukrajinské a zahraničné obchodné spoločnosti zatvorili časť svojich obchodných prevádzok na Krymskom polostrove. Zatiaľ nie je známe, či ich otvoria v blízkej budúcnosti, informovala agentúra UNIAN.
V Simferopole, Sevastopole a Jalte sú dočasne zavreté reštaurácie rýchleho občerstvenia siete McDonald's. Ako oficiálnu príčinu spoločnosť uviedla výrobné problémy, ktorých riešenie nezávisí od nej samotnej. McDonald's však súčasne vyjadrila nádej, že svoje reštaurácie na Kryme bude môcť otvoriť v dohľadnom čase.

Španielska spoločnosť Inditex, predávajúca produkciu značky Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti a Oysho, napriek prípravám 21. marca neotvorila svoje pobočky v nákupnom centre Južná galéria v Simferopole. K zmene zámeru sa spoločnosť pre agentúru UNIAN nevyjadrila.

Možnosť zavrieť svoje prevádzky na polostrove zvažuje aj francúzska sieť Auchan.

Potravinárske reťazce, najmä ukrajinské, vo všeobecnosti zatiaľ neplánujú zatváranie svojich obchodov. Oleksandr Laneckyj z consultingovej spoločnosti Retainet uviedol, že pre reťazce by to znamenalo vysoké straty, keďže na rozdiel od nepotravinových reťazcov nemôžu tovar previezť do iných obchodov siete. Očakáva však, že podnikateľské prostredie na Kryme sa v najbližších šiestich mesiacoch zmení k horšiemu, čo možno znamenalo aj zatváranie obchodov.

Rusko de facto anektovalo čiernomorský Krymský polostrov v druhej polovici marca - po tom, ako sa 16. marca drvivá väčšina tamojších voličov v referende vyslovila za pripojenie tohto ukrajinského územia k Ruska. Referendum bolo vypísané začiatkom marca, keď základne ukrajinských ozbrojených síl začali blokovať a okupovať skupiny ozbrojených po rusky hovoriacich mužov v neoznačených uniformách.