Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kryptomeny neohrozujú globálnu finančnú stabilitu

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Podľa rady, vysoká volatilita digitálnych mien vyvoláva obavy ohľadne ochrany spotrebiteľov a investorov. Údaje týkajúce sa angažovanosti bánk na tomto trhu sú veľmi obmedzené.

Frankfurt nad Mohanom 16. júla (TASR) - Rada pre finančnú stabilitu (FSB) uviedla, že kryptomeny, ako je bitcoin, aktuálne neohrozujú globálnu stabilitu. Vyžadujú však "pozorné monitorovanie", keďže tento trh sa prudko mení.

FSB so sídlom v Bazileji sleduje hrozby pre finančnú stabilitu na globálnej úrovni a vypracováva odporúčania na zmenšenie rizík. Podľa FSB vysoká volatilita digitálnych mien vyvoláva obavy týkajúce sa ochrany spotrebiteľov a investorov. Upozornila tiež na to, že údaje týkajúce sa angažovanosti bánk na tomto trhu sú veľmi obmedzené.

Rada navrhla spôsoby, ako odhadovať potenciálne vplyvy kryptomien na globálny bankový systém. Patrí medzi ne sledovanie veľkosti sektora, čo pomôže pri pochopení, ako môžu straty investorov ovplyvniť ostatné aktivity.

Správa FSB bola doručená ministrom financií a šéfom centrálnych bánk krajín skupiny G20, ktorí sa 21. a 22. júla stretnú v Buenos Aires.

Podľa šéfa FSB, ktorým je guvernér britskej centrálnej banky (BoE) Mark Carney, jednou z príčin, prečo digitálne meny nepredstavujú riziko, je, že ich celkový obchodovaný objem je malý v porovnaní s globálnym finančným systémom. Na vrchole nedosiahla ich celková trhová hodnota ani 1 % ročného výkonu svetovej ekonomiky. Na porovnanie, hodnota swapov úverového zlyhania (CDS), ktoré počas krízy v rokoch 2007 až 2009 pomohli k rozšíreniu strát naprieč finančným systémom, predstavuje 100 % globálneho hrubého domáceho produktu (HDP).