Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Kuba sa pripravuje na zvýšenie cien

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Kubánska vláda, ktorá dotuje takmer všetky základné tovary a služby, koncom decembra oznámila sériu nepopulárnych krokov vrátane zvýšenia cien palív a verejnej dopravy.

Havana 29. januára (TASR) - Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel a najvyšší predstavitelia komunistického ostrova sa v pondelok opäť pokúsili presvedčiť obyvateľov krajiny, že zvýšenie cien je nevyhnutné. Opatrenia vstúpia do platnosti 1. februára. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Kubánska vláda, ktorá dotuje takmer všetky základné tovary a služby, koncom decembra oznámila sériu nepopulárnych krokov vrátane zvýšenia cien palív a verejnej dopravy. Ich cieľom je znížiť deficit, keďže krajina zápasí s vážnou hospodárskou krízou. Kritici však označili plánované opatrenia za inflačné, zle načasované a bez stimulov pre domácu produkciu.

Ostrov s 11 miliónmi obyvateľov zažíva najhoršiu hospodársku krízu od rozpadu sovietskeho bloku v 90. rokoch minulého storočia, v dôsledku pandémie, sprísnenia amerických sankcií a štrukturálnej slabosti.

Podľa oficiálnych odhadov kubánska ekonomika v roku 2023 klesla o 2 %, pričom inflácia dosiahla 30 %.

Politickí lídri sa musia pripraviť na celonárodnú diskusiu, keď opatrenia nadobudnú platnosť, povedal prezident na nedávnom zasadnutí Rady ministrov podľa správy, ktorú zverejnila prezidentská kancelária.

Kubánci sú už unavení z rokov nedostatku, vysokých cien a dlhých radov na čerpacích staniciach aj na základné potraviny, ako je chlieb či kuracie mäso. A teraz sa musia pripravovať na ešte väčšie problémy od 1. februára.

Kubánska mena peso tento rok na neformálnom trhu oslabila takmer o 5 % na 285 pesos za dolár, čo ešte viac znížilo kúpnu silu domácností a podporilo infláciu ešte predtým, ako opatrenia nadobudnú účinnosť.

Minister hospodárstva Alejandro Gil uviedol, že plán vlády na opätovné získanie kontroly nad pesom a nelegálnou výmenou na čiernom trhu je v plnom prúde a sľubuje riešenie ešte "tento rok".

"Tvrdo na tom pracujeme, pretože to má vplyv na podporu a stimuláciu výroby," povedal Gil.