Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Finančná kriminálka zrealizovala akciu Voňavkár

Foto: TASR/AP

Ide o e-shopy s kozmetikou či hodinkami, odhadovaná škoda je v stovkách tisíc eur.

Bratislava 14. júla (TASR) - Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) sa zamerali na internetové obchody, ktoré sú podozrivé z podvodov na dani z pridanej hodnoty (DPH). Ide o e-shopy s kozmetikou či hodinkami, odhadovaná škoda je v stovkách tisíc eur. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

"Oddelenie boja proti internetovej kriminalite na KÚFS zrealizovalo v uplynulých dňoch akciu "Voňavkár". V rámci nej zaistili účtovné doklady na viacerých miestach Slovenska," konštatovala. Kontrolovaná spoločnosť si podľa nej pravdepodobne ponižovala daňový základ cez viaceré nárazníkové dodávateľské spoločnosti zaoberajúce sa marketingovými službami.

"Ide o viac firiem, ktoré pri svojej činnosti prevádzkovali internetové obchody určené pre konečných spotrebiteľov na území Slovenska, Maďarska a Poľska. Podľa predbežných informácií ide o viac ako 10 e-shopov," priblížila Macíková.

Na akcii sa podľa nej podieľali dve desiatky colníkov z KÚFS a Colného úradu Trnava. Súbežne uskutočnili aj kontrolu dodržiavania zákona o elektronickej registračnej pokladnici na výdajnom mieste spoločnosti súvisiacej práve s internetovými obchodmi.

Finančná správa zároveň vyzýva občanov k opatrnosti pri nákupe z neoverených internetových obchodov. "V mnohých prípadoch už indícia neznámeho, resp. málo známeho e-shopu s podozrivo nízkou cenou môže spôsobiť, že zakúpením tovaru môžu vzniknúť napríklad aj dodatočné problémy s prípadnou reklamáciou, prípadne pravosťou výrobku," upozornila hovorkyňa. Už pri nákupe je preto dobré preveriť si internetový obchod, či má uvedené na internetovej stránke obchodné podmienky a kontaktné údaje.