Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Knihu Svet podľa Filka predstavujú na turné po Slovensku

Na archívnej snímke Martin Filko. Foto: TASR/Martin Baumann

Zostavovatelia vybrali jeho najlepšie články z prierezových tém ekonómie, hospodárskej politiky, spoločnosti a zdravotníctva.

Bratislava 24. januára (TASR) - Plastický pohľad na jednu z najvýraznejších osobností slovenského verejného života posledného desaťročia prináša kniha vybraných textov Martina Filka (1980-2016) s názvom Svet podľa Filka. Zostavovatelia vybrali jeho najlepšie články z prierezových tém ekonómie, hospodárskej politiky, spoločnosti a zdravotníctva.

"Pozitívna zmena si vyžaduje aktívne konanie, nikto ju za nás neurobí," upozorňoval Martin Filko. Mladý odhodlaný ekonóm mimoriadnych kvalít nešiel po kariére v lukratívnom súkromnom sektore, pretože ho trápili problémy, ktorými trpí slovenská spoločnosť. Neodišiel do sveta, hoci mohol. Spolu so svojimi odborne zdatnými spolupracovníkmi chcel zmeniť "svet na Slovensku". Pred svojou tragickou smrťou stihol toho veľa vymyslieť, pripraviť, urobiť, povedať, napísať. Rovnako veľa bolo toho, čo sa chystal realizovať, v snahe o lepšie Slovensko, v prospech všetkých. Publikácia Svet podľa Filka ponúka o tom svedectvo.

Knihu zostavili Martin Dubéci, Asena Filková, Filip Obradovič a Andrej Svorenčík. Dnes ju čitateľom predstavili na besede v Nitre. Turné pokračuje v ďalších mestách v kníhkupectvách Martinus.sk. Čitatelia sa s ňou môžu zoznámiť v Martine (25.1.), Žiline (26.1.) a Poprade (27.1.).

Martin Filko bol rodák z Oravy, držiteľ doktorátu z ekonómie na Univerzite v Rotterdame, zakladajúci člen a fellow Slovenskej ekonomickej spoločnosti. Spočiatku publikoval ako bloger, neskôr už ako poradca viacerých ministrov a premiérky Ivety Radičovej. Filkova publikačná činnosť vyvrcholila krátko po parlamentných voľbách 2016 predstavením vládneho projektu Hodnota za peniaze. V čase svojej tragickej smrti bol hlavným ekonómom a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky na Ministerstve financií SR.