Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kúpou nehnuteľnosti výdavky nekončia. Ako zariadiť byt a usporiť?

Foto: Lyoness Slovakia

Lacné hypotéky, rekordne nízka nezamestnanosť a túžba bývať vo vlastnom. Trh s realitami na Slovensku prekvitá.

Bratislava 14. septembra (OTS) - Majiteľa zároveň zmenili ďalšie desaťtisíce už existujúcich bytov po celom Slovensku. Samotnou kúpou nehnuteľnosti však výdavky na nové bývanie nekončia. Okrem drobných úprav v byte, alebo rekonštrukcie staršieho bytu, si treba vyčleniť nemalú čiastku aj na jeho zariadenie.

Foto: Lyoness Slovakia
Pripravte si rozpočet
Podľa prieskumu nákupného spoločenstva Lyoness predstavuje najväčšiu položku v 2-izbovom, ale aj v 3-izbovom byte, po ktorých je najväčší dopyt, zariadenie kuchyne. Na kuchynskú linku a spotrebiče si treba prichystať aspoň 2 000 eur, zatiaľ čo náklady na zariadenie obývacej izby sa pohybujú okolo 1 500 eur a spálne ako aj detskej izby do 1 000 eur. Netreba pritom zabudnúť na nábytok do kúpeľne a úložný priestor na oblečenie v predsieni, spolu môžu vyjsť na ďalších 800 eur a celková cena nábytku a spotrebičov sa v 2-izbovom byte môže vyštverať na 6 000 eur.

Ako ušetriť?
Akciové ponuky, uvádzacie ceny alebo výpredaje sú tradičný spôsob ako znížiť náklady a nakúpiť všetko potrebné, hlavne však nábytok a spotrebiče podľa svojich predstáv. Ak máte naozaj hlboko do vrecka a nielen dostatok času, ale aj trpezlivosti, pozrite si aj ponuky z druhej ruky. Môžete mať šťastie a nájsť zaujímavý bytový doplnok, prípadne spotrebič ešte v záruke.
Zaujímavou a stále málo využívanou možnosťou znižovania nákladov pri väčších rodinných investíciách je členstvo vo vernostnom nákupnom programe. „S vernostnou cashback kartou získate pri nákupe u obchodných partnerov späť na svoj účet v banke od 1 % až do 5 % z ceny zakúpeného tovaru, bez ohľadu na to, či je zľavený alebo nie,“ vysvetľuje Ľuboš Kravárik, generálny riaditeľ spoločnosti Lyoness Slovensko.
Takto sa vám pri kúpe najnutnejšieho zariadenia do najžiadanejšieho, 3-izbového bytu, na ktoré vynaložíte približne 6 846 eur, vráti späť 122 eur. Aj keď nejde o vysokú sumu, pri nemalých výdavkoch spojených so zariadením bytu sa však každé euro počíta.

Prieskum cien bytového vybavenia v partnerských obchodoch Lyoness