Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Kupujúci v Bratislave chcú radšej drahšie byty, lacné im nevyhovujú

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prieskum poradenskej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL) ukázal, že priemerná cena bytov predaných počas druhej polovice roka 2011 bola 1711 eur za m2 bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Bratislava 14. marca (TASR) - Záujemcovia o nové byty v Bratislave dávajú čoraz viac prednosť drahším nehnuteľnostiam. Podľa prieskumu poradenskej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL) je už priemerná cena predaných bytov o niečo vyššia, ako cena ponúkaných bytov.

"Prvýkrát v našom prieskume je cena za m2 predaných nových bytov vyššia ako tých bytov, ktoré sú v ponuke v našom hlavnom meste," informoval dnes vedúci rezidenčného oddelenia Jones Lang LaSalle na Slovensku Michal Padych. Ako dodal, nejde o jednorazovú anomáliu, pretože obe hodnoty sa k sebe už dlhšie obdobie približovali.

Prieskum, ktorý realizuje JLL každý pol rok ukázal, že priemerná cena bytov predaných počas druhej polovice roka 2011 bola 1711 eur za m2 bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Priemerná cena bratislavských bytov v ponuke pritom klesla na 1683 za m2 bez DPH.

Podľa Padycha to znamená, že kupujúci dávajú prednosť skôr kvalitnejším a drahším nehnuteľnostiam, pričom lacnejšie alternatívy sa nepredávajú. "Klienti kladú dôraz na pomer ceny a úžitku hlavne v dvoch bodoch. V efektívnej architektúre, v kvalitnejšom prevedení bytu a v rámci okolia bytového domu," skonštatoval Padych.

JLL očakáva, že rozdiel medzi cenou predávaných a ponúkaných bytov sa bude aj naďalej zväčšovať. Cena za m2 populárnejších bytov, akými sú napríklad menšie 3-izbové byty, porastie. Naopak, menej žiadané nehnuteľnosti budú lacnieť.

Prednosť v očiach klientov tak dostanú novšie rezidenčné projekty, ktoré sledujú súčasné trendy v bývaní a v dopyte po ňom. "Problémom v rezidenčnom developmente je limitovaná flexibilita bytov, keď už projekt raz postavíte. Preto nové projekty, ak sú pripravené podľa aktuálnych trendov, vedia veľmi úspešne konkurovať tým starším," upozornil Padych.