Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Kurz britskej libry sa po takmer troch rokoch dostal na 1,40 USD/GBP

Na ilustračnej foto libra. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo zaznamenalo v roku 2020 najhorší pád ekonomiky za viac než 300 rokov.

Londýn 19. februára (TASR) - Britská libra pokračuje v posilňovaní a jej kurz sa dostal na takmer trojročné maximum. Kurz libry v piatok ráno stúpol až na 1,40 USD/GBP, kam sa dostal prvýkrát od apríla 2018.

Negatívny vplyv na dolár mala štvrtková (18. 2.) správa z amerického trhu práce. Naopak libru podporuje úspešné pokračovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Spojenom kráľovstve.

Spojené kráľovstvo zaznamenalo v roku 2020 najhorší pád ekonomiky za viac než 300 rokov. Zrýchlilo však očkovací program, aktuálne dostalo prvú dávku vakcíny už viac než 16 miliónov ľudí v krajine. Aj napriek pokračujúcim protipandemickým opatreniam ekonómovia očakávajú neskôr v tomto roku rýchle oživenie rastu.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre britský súkromný sektor, ktorý meria aktivitu v sektore služieb aj v priemysle, vo februári vzrástol na 49,8 bodu zo 41,2 bodu v januári. Index síce zostal pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu, ale zvýšila sa oveľa viac, než sa očakávalo.

Libra sa v piatok posilnila takmer o 0,3 % voči euru.