Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Kurz britskej libry vzrástol oproti euru na vyše 7-ročné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kurz britskej libry vzrástol dnes oproti euru na vyše 7-ročné maximum, a to deň po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) spustila program nákupu štátnych dlhopisov.

Londýn 10. marca (TASR) - Kurz britskej libry vzrástol dnes oproti euru na vyše 7-ročné maximum, a to deň po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) spustila program nákupu štátnych dlhopisov s cieľom podporiť ekonomiku eurozóny. Informoval o tom server BBC.

Kurz libry sa dnes oproti euru posilnil o 0,45 % a dosiahol 1,40 EUR/GBP. Túto hodnotu zaznamenala libra prvýkrát od decembra 2007. Podľa britských analytikov sa pod rast hodnoty libry oproti spoločnej európskej mene podpísali aj pokračujúce obavy z prípadného odchodu Grécka z eurozóny.

Pre britských dovolenkárov v krajinách eurozóny to znamená, že ich kúpna sila sa oproti rovnakému obdobiu spred roka zvyšuje v priemere o 16 %. Pred rokom dosahoval kurz libry 1,205 eura a britskí turisti mohli za každú libru dostať pri výmene 1,18 eura. Pred rokom tak Briti dovolenkujúci v kontinentálnej Európe dostali za každých 600 libier okolo 708 eur, v súčasnosti dostanú za rovnakú sumu v librách okolo 822 eur.